19:23 / 20.06.2021.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Dnevnik/HRT/IMS

Ravnatelj NP-a Kornati u Dnevniku: Rast od 160 posto u odnosu na lani

Branko Nađvinski, Sean Lisjak i Šime Ježina

Branko Nađvinski, Sean Lisjak i Šime Ježina

Foto: Dnevnik / HRT

Jedan od naših glavnih aduta i ove je sezone nautički turizam. Nautičari su već desetljećima naši vjerni gosti, mnogi od njih svoje brodove i drže na vezu u Hrvatskoj. Pandemija je još više potaknula ljude na osamu i izoliranost koju imaju na moru, pa se ove godine očekuje izvrsna nautička sezona. Ravnatelj Nacionalnog parka Kornati Šime Ježina te predsjednik Udruženja marina pri HGK Sean Lisjak u večerašnjem su HTV-ovom Dnevniku govorili o očekivanjima od sezone.

Lisjak je rekao kako su prošlu godinu završili fantastično s obzirom na sva očekivanja.


- Mi smo bili uporni u promoviranju nautike kao vida turizma koji osigurava i osamu i nekakvu distancu, tako da je to rezultiralo samo 11 posto manjim prihodom. Očekivanja za ovu godinu su još bolja, poručio je Lisjak.


Ježina je rekao kako u odnosu na prošlu godinu zasad bilježe rast od 160 posto.


- To su relativno male brojke, ali sve najave su da ćemo imati normalnu i vrhunsku nautičku sezonu u Kornatima, dodao je.


Lisjak je rekao kako je naša prednost pred konkurentima ta da smo još uvijek relativno rijetki što se tiče broja vezova po obali.


- Nemojmo zagušiti obalu prevelikim brojem vezova, prevelikim brojem marina, zato što to stvara lošu sliku, kao što se dogodilo našoj konkurenciji u Španjolskoj ili Grčkoj, naglasio je.


Lisjak je rekao i kako treba imati snage i pameti te ne spuštati cijene kada to zaista nije nužno.

Oaza u Ičićima

Jedne od naših najstarijih marina je ACI marina u Ičićima, koja želi biti još jedna na Jadranu s - pet sidara. 


Mir i tišina. Svaka marina mala je oaza, pa tako i ova u Ičićima. Austrijanac Gottfrid Nushold sa suprugom ovdje ima brod već 30 godina.

 - Volimo Hrvatsku. Dolazimo iz Graza. Put traje malo više od tri i pol sata. U marini Ičići smo 30 godina. Lijepo nam je jer je osoblje vrlo ljubazno, kazao je Nusshold, nautičar iz Graza, Austrija.

Od 280 vezova, koliko ih je u Ičićima, mnogi su rezervirani za domaće nautičare. Ljubaznost i uslužnost cijene svi.

- Imam brod već 19 godina u Ičićima kao godišnji vez. Prošao sam cijeli Jadran, skoro sve marine i privatne i mogu reći da ova marina ima svoj veliki, visoki nivo, kaže Ferruccio Tomisić, domaći nautičar.


Blizina i položaj učinili su ovu marinu na sjevernom Jadranu dostupnom i gotovo punom i tijekom pandemijske 2020. godine.

- Ovdje smo jer smo kupili kuću u Veprincu. U mirovini smo pa ovdje i živimo. U marini Ičići već smo 10 godina jer imaju odličnu uslugu i osoblje. Mornari su vrlo ljubazni. Isplovimo svakog dana, kaže Mario, nautičar iz Milana, Italija.

- Nama je cilj dignut ovu marinu na pet sidara i u tijeku je izrada projektne dokumentacije i rekonstrukcije ove marine koja bi se u nadolazećim godinama izvršila, kaže Anđelko Petrinić, direktor ACI marine Ičići.

Odlični rezultati Acijevih marina bilježe se i u prvih šest mjeseci ove godine, pa pet sidara koje očekuju u Ičićima ne izgleda neostvarivo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!