15:47 / 26.09.2018.

Autor: M.M./HRT

Ljudsko pravo na vodu zaštititi Ustavom?

-

-

Foto: - / -

Više od 250.000 građana nema pitku vodu ni mogućnost priključka na vodovod, mnogi si priključak ne mogu ni priuštiti, a dio ih ostaje bez vode jer ne mogu platiti račun.
Više od 250.000 građana nema pitku vodu ni mogućnost priključka na vodovod, mnogi si priključak ne mogu ni priuštiti, a dio ih ostaje bez vode jer ne mogu platiti račun - problemi su to zbog kojih se pokrenulo pitanje 'Je li vrijeme da se ljudsko pravo na vodu zaštiti Ustavom'.

Samo nekoliko kilometara od Plitvičkih jezera - u selu Lipovac, 35 stanovnika živi kao u srednjem vijeku. Bez vode, kanalizacije, telefona. 

Osamdeset i šest posto kućanstava priključeno je na vodoopskrbni sustav. Šest posto ih nema mogućnost za to. Koriste se vodom iz bunara, cisterni. No i oni koji je imaju - često bez nje ostanu.

Mnogima se zbog nemogućnosti plaćanja računa voda isključuje suprotno preporukama Vijeća za vodne usluge koje je utemeljeno na međunarodnim smjernicama da bi svakome trebalo biti omogućeno 70 litara vode po članu domaćinstva dnevno, rekla je pučka pravobraniteljica Lora Vidović. 

Cijena vode po kubičnome metru iznosi od 7 do 27 kuna. Za one koji ne mogu plaćati punu cijenu, tu je socijalna - 60 posto osnovice. 

Kako bi svaki stanovnik imao pitku vodu, predlaže se zaštita tog prava Ustavom.

Takvu zaštitu zasad ima samo Slovenija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!