10:45 / 01.02.2018.

Autor: HRT

LNG strateški u svim fazama - i plutajući i kopneni

-

-

Foto: - / -

Na dnevnom redu sjednice Vlade, uz ostalo su, nacrti izmjenama i dopuna Zakona o društveno poticanoj stanogradnji i Zakona o obveznim mirovinskim fondovima.
Vlada je donijela odluku kojom se projekt LNG terminala na Krku proglašava strateškim investicijskim projektom u svim fazama razvoja projekta. Taj će se projekt realizirati u dvije faze, kao plutajući terminal i kopneni terminal. To će ubrzati provedbu projekta pojednostavnjenim procedurama uz jasno definirane rokove državnim tijelima u postupanju, stoji u obrazloženju. Provedba projekta bez tog statusa nedvojbeno bi se odužila, čime bi se izravno ugrozila dobivena sredstava EU-a za prvu fazu razvoja projekta u iznosu većem od 102 milijuna eura.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić podsjetila je da je Vlada još 16. srpnja 2015. donijela odluku o proglašenju LNG terminala strateškom investicijom. No, u međuvremenu Vlada je 8. lipnja 2016. donijela zaključak o ubrzavanju aktivnosti na realizaciji tog projekta, i to na način da će se projekt provoditi u dvije faze - u prvoj kao plutajuće rješenje, dok će kopneni terminal biti druga faza. Sukladno tomu, radi uklanjanja bilo kakve pravne neizvjesnosti o značenju odluke iz 2015., izmjenom se ta odluka dopunjuje te se jasno utvrđuje da je LNG terminal strateški projekt u svim svojim fazama.

O terminalu za ukapljeni prirodni plin govorilo se i u emisiji HRT-a Tema dana. Gosti su bili direktor LNG Hrvatska Goran Frančić i Stevo Kolundžić iz Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU.

Želja za pokretanjem novog programa stambenog zbrinjavanja

Vlada je prihvatila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS), kojim želi omogućiti pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja radi zadržavanja i privlačenja deficitarnih kadrova, ponajprije na nedovoljno razvijenim područjima te urediti najveću prodajnu cijenu POS-ova stana i građevinskog zemljišta. Kao jednu od najvažnijih stavki novog zakona ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar naveo je da se, osim državnim službenicima, njime predviđa osiguranje stanova i javnim službenicima u sklopu posebnog programa POS-a prema kojem će se graditi stanovi u svrhu davanja u najam. Uključuje se i mogućnost opremanja stanova, čime bi se dovršio objekt na način da se najmoprimac može odmah useliti, bez dodatnih troškova. 

Projekti vodoopskrbe u Zagrebu, Petrinji i Istri proglašeni strateškima

Vlada je strateškim investicijskim projektima proglasila tri projekta - "Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb istok, "Sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Petrinja" te "Aglomeraciju Umag - Savudrija - Novigrad Istarski" ukupne vrijednosti 1,874 milijarde kuna od čega se iz sredstava fondova EU-a planira osigurati 1,045 milijardi kuna, obrazložila je na sjednici u četvrtak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Izmjene Zakona o obveznim mirovinskim fondovima

U Hrvatski sabor Vlada je uputila izmjene Zakona o obveznim mirovinskim fondovima kojima se na precizniji način regulira politika ulaganja imovine mirovinskih fondova. Veća sigurnost, kazala je državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević, osigurat će se prethodnom procjenom kreditne sposobnosti koja se do sada nije radila, već se oslanjalo na rejting koji dodjeljuju mjerodavne agencije. Također, skraćuje se rok za odabir obveznih mirovinskih fondova sa šest mjeseci na mjesec dana.

Provedba vježbe "Kibernetički štiti 2018."

Vlada je, uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike, donijela odluku o provedbi vježbe "Kibernetički štiti 2018.", koja će se održati u ožujku u Zagrebu. Vježba se provodi s ciljem jačanja svijesti o kibernetičkim prijetnjama, upozoravanja na važnost upravljanja i koordinacije javnog sektora, akademske zajednice i gospodarskih subjekata s težištem na uvježbavanju rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti u uvjetima kibernetičkog napada, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. U provedbi vježbe sudjelovat će članovi Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a nositelj je Ministarstvo obrane.

Predlaganje kandidata za Nacionalno vijeće za znanost

Zbog isteka mandata u travnju Vlada je odlučila objaviti javni poziv za predlaganje kandidata za predsjednika i osam članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Kandidate utvrđuje Vlada, a imenuje Sabor na temelju prijedloga koje na javni poziv podnose znanstveni instituti, Rektorski zbor, sveučilišni senati, Vijeće veleučilišta i visokih škola, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatska gospodarska komora, udruge poslodavaca, sindikati u znanosti te znanstvenici i članovi akademske zajednice. Vijeće ima ukupno 16 članova.

Prijedlozi zakona o platnom prometu i elektroničkom novcu

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o platnom prometu. Njime su uređene dvije nove usluge - usluge iniciranja plaćanja, što je povezano s e-trgovinom, i usluge informiranja o računu, kazao je ministar financija Zdravko Marić. Objasnio je da usluga iniciranja plaćanja, što je povezano s e-trgovinom, znači da će potrošači moći obaviti internetsku kupnju čak i ako ne posjeduju kreditnu karticu, a trgovac će moći početi s isporukom robe čim od pružatelja usluge iniciranja plaćanja dobije potvrdu da je plaćanje obavljeno. Usluga informiranja o računu omogućuje potrošačima konsolidiranje različitih računa koje imaju u jednoj ili više banaka te kategoriziranje potrošnje prema vrstama - kredit, režije, hrana, zabava i slično.

Prijedlogom zakona o elektroničkom novcu, objasnio je ministar financija Zdravko Marić, "institucije za elektronički novac pod izuzećem" preimenovane su u "male institucije za elektronički novac". No, statusno se radi o istim institucijama za elektronički novac čije je poslovanje i dalje ograničeno na Hrvatsku. Propisan je minimalni iznos inicijalnog kapitala institucije za elektronički novac - 2,6 milijuna kuna, a za malu instituciju - 900 tisuća kuna. Trenutačno sjedište u Hrvatskoj ima pet institucija za elektronički novac, dvije kartične kuće i tri mobilna operatora, koje su odobrenje za izdavanje elektroničkog novca dobile od Hrvatske narodne banke (HNB), a središnjoj će se banci novim odredbama dati veće nadzorne ovlasti. Na primjeru Hrvatske elektronički novac u praksi su prije uplaćene platne kartice koje izdaju banke i kartične kuće te plaćanja roba i usluga putem mobilnih telefona. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!