15:54 / 18.08.2019.

Autor: P.F./HRT

Lokaliziran požar kod Zatona

Foto: Arhiva HRZ i PZO

Foto: Arhiva HRZ i PZO

Foto: - / -

Zračne snage OS RH gase požar na lokaciji Zaton-Raslina kod Šibenika u Šibensko-kninskoj županiji.
Lokaliziran je požar koji je oko 13.30 sati planuo kod Zatona u blizini Šibenika, doznaje se od zapovjednika šibenske JVP Volimira Miloševića.

Opožareno je oko osam hektara, a izgorjeli su nisko raslinje i borova šuma.

- Požar je lokaliziran u 16.20 sati, a zračne su se snage s požarišta povukle oko 16 sati. Požar je obuhvatio površinu od 8 hektara niskog raslinja i borove šume - kazao je Milošević. Istaknuo je da na terenu ostaje 15 vatrogasaca koji će gasiti zaostala žarišta.

Požar je, uz dva Airtractora iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, gasilo  25 vatrogasaca JVP Šibenik i Vodice, te DVD-ova Zaton, Vodice, Šibenik i Zablaće.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 17. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 28 požara (18 u Šibensko-kninskoj, 4 u Zadarskoj, 2 u Splitsko-dalmatinskoj, po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji). Kopnene snage Hrvatske vojske bile su angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika sa ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedena su i 32 protupožarna izviđanja sa avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 230 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6600 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 27 puta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!