14:48 / 04.07.2019.

Autor: HRT

Lokaliziran požar kod Grebaštice

-

-

Foto: - / -

Požar je brzo stavljen pod nadzor vatrogasaca, a zračne snage su povučene oko 14 sati. Dva kanadera poslana su u 12.30 na gašenje požara. U 15,15 sati požar je lokaliziran, a vatrogasci su još na terenu.
Požar u zaleđu Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji, koji su gasila i dva kanadera, lokaliziran je poslije 15 sati, a vatra je zahvatila pet hektara borove šume, trave i niskog raslinja, priopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ). 

Dojava o požaru u zaleđu Grebaštice, iznad brda Konobe u Šibensko-kninskoj županiji, primljena je u 11,35 sati. Na intervenciju su izašla 23 vatrogasca i devet vozila iz šibenske Javne vatrogasne postrojbe i Državne intervencijske postrojbe te dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Grebaštice, Primoštena, Brodarice - Krapnja, Zablaća i Šibenika.

Na požarište su u 12.30 upućena i dva protupožarna zrakoplova kanadera. 

Gašenje je otežavao teško pristupačan teren te jak vjetar. Zbog visokih temperatura i suše karakteristične za ovo doba godine, Hrvatska vatrogasna zajednice poziva građane na dodatan oprez. Ako primijetite požar ili dim, odmah obavijestite vatrogasce na 193, poručuju iz HVZ-a.

To je drugi požar u kojemu su ove godine angažirane zračne protupožarne snage
 

Protupožarna sezona počela je 17. lipnja. HV sudjeluje u protupožarnoj sezoni s 12 zrakoplova i dva helikoptera. Osigurano je i 200 pripadnika za intervencije na požarištima te dodatne snage. Na raspolaganju su i snage Hrvatske ratne mornarice s desantnim minopolagačem i jurišnim brodom te dvije gumene brodice.

Od ove godine tijekom protupožarne sezone koristit će se i zrakoplov iz sastava Obalne straže za izviđanje te besposadni zrakoplovni sustav "Orbiter 3" za rano otkrivanje požara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!