Policija uhitila muškarca zbog podmetanja požara kod Jadrtovca

27.08.2021.

09:14

Autor: Ana Bralić/T.V./D.D./V.G./Dnevnik/HRT

Lokaliziran požar kod Jadrtovca

Lokaliziran požar kod Jadrtovca

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Šibenska policija privela je 31-godišnjaka osumnjičenog za namjerno izazivanje jučerašnjeg velikog požara. Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno kako je uhvaćeni piroman u noći sa srijede na četvrtak na području Jadrtovca i Žaborića na više mjesta podmetnuo požar, koji se proširio na 40 hektara borove šume i niskog raslinja. Uspješnom intervencijom vatrogasaca uz pomoć zračnih snaga spriječeno je širenje vatre prema kućama u Žaboriću.


- Prve dojave su došle da ima više požara na ovome širem području od Brodaričkog mosta prema Žaboriću i Jadrtovcu. Sve su vatrogasne snage dignute. Bilo je 10 požara. I kroz tih 10 požara je primijećen i sumnjivac, rekao je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Osumnjičeni 31-ogodišnjak na više je mjesta, uz šumske putove, podmetnuo požar koji se proširio na 40 hektara borove šume i niskog raslinja. Uz pomoć zračnih snaga vatrogasci su spriječili širenje vatre prema kućama u Žaboriću.

- Ovo je prva kaznena prijava za namjerno izazivanje požara ove godine. A imali smo do sada dvije kaznene prijave, međutim požar je bio izazvan nehajno, tako da je to blaži oblik. Prošle godine smo imali pet kaznenih prijava, otkriva Šime Pavić, glasnogovornik PU šibensko-kninske.

- Sumnjamo i za još puno lokacija, ali jednostavno, nekad se treba nekoga osumnjičiti i uhvatiti za takav događaj, dodaje Dukić.

Što nije nimalo jednostavno - nije lako pronaći dokaze za namjerno podmetanje požara.

- Dosta je teško pronaći dokaze, s obzirom da se tu radi o kemijskim procesima i da većina tog materijala iščezne u samom požaru. I na kraju, djelovanjem vatrogasaca se uništi velik dio dokaza, ističe Pavić.

Predviđena kazna za namjerno izazivanje požara je od 6 mjeseci do 5 godina - ako ima težih posljedica - i veća. A vatrogasci bi rado piromanima stali na kraj i to naplatom štete i troškova gašenja.

Požar kod Jadrtovca lokaliziran

U četvrtak u 00:28 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Jadrtovac (Šibenik). Zaprimljeno je još nekoliko dojava o požarima koji su se nalazili u blizini navedene lokacije. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 42 hektara.

U gašenju požara sudjelovala su ukupno 63 vatrogasaca s 23 vatrogasna vozila iz JVP-ova Šibenik i Vodice, DVIP-a Šibenik, DVD-ova Vodice, Rogoznica, Skradin, Pirovac, Grebaštica, Perković, Bilice, Primošten, Zaton, Šibenik, Zablaće i Brodarica-Krapanj te VZŽ Šibensko–kninske županije.

Pored zemaljskih snaga, tijekom jutra u gašenje su bila uključena i dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.

Zbog požara isključen je dalekovod te su povremeno bile zatvorene lokalna cesta Žaborić–Jadrtovac i DC8 u mjestu Žaborić (Jadranska magistrala).

Požar je lokaliziran u 19:09 sati, a tijekom noći u saniranju i osiguranju požarišta bilo je angažirano 15 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik, DVIP-a Šibenik te DVD-ova Grebaštica, Brodarica-Krapanj te Brodarica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!