09:25 / 27.08.2019.

Autor: M.Š./Hina

Lokaliziran požar kod Mokrog polja u okolici Knina

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jedan od dva požara koja su u ponedjeljak popodne planula na području Mokrog Polja u Općini Ervenik kod Knina još nije ugašen.
Veliki požar kod Mokrog polja u okolici Knina konačno je lokaliziran. Uspjeli su to večeras šibensko-kninski vatrogasci, uz veliku pomoć zračnih snaga.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Vatra je progutala oko stotinu hektara šume i niskog raslinja na brdovitom i zemaljskim snagama nepristupačnom terenu, pa je u gašenju i jučer i danas sudjelovalo po sedam protupožarnih zrakoplova. Uz rubove požara dežuraju vatrogasci, kako se vatra, ako zapuše vjetar, ne bi ponovno razbuktala.

Dva kanadaira i jedan airtractor iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH ranije u utorak popodne upućeni su u akciju gašenja požara pa je i danas na požarištu ukupno sedam protupožarnih aviona, priopćeno je iz MORH-a.

Kapetan posade kanadera i zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile bojnik Darko Kučej koji je sudjelovao u gašenju požara rekao je kako je riječ o požarištu koje je još aktivno u zapadnom dijelu brda Kom.

Vjetar cijeli dan razbuktava pojedine dijelove vatrene fronte koja je dugačko oko kilometar i pol, a zbog nepristupačnosti terena zemaljske snage ne uspijevaju doći do svake vatrene točke. Osim toga, površina je zagrijanija nego jutros te je učinak gašenja manji, a to znači umjesto jedne vodene bombe za bolju efikasnost sada su potrebne dvije. Ostajemo do mraka i učinit ćemo sve kako bi požar bio pod nadzorom, rekao je  bojnik Kučej, prenosi Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Ovo je 37. požar od početka ovogodišnje  protupožarne sezone na kojemu su angažirane zračne protupožarne požara (22 u Šibensko-kninskoj, pet u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Kopnene snage Hrvatske vojske bile su angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Kako je jučer novinarima kazao županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, požari su planuli uslijed udara munja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!