15:54 / 18.04.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Lokalizirana dva šumska požara na makarskom području

Požar

Požar

Foto: Matko Begovic / PIXSELL

Lokalizirana su dva šumska požara koja su od nedjelje bila aktivna na makarskom području, a ukupno je izgorjelo 35 hektara guste borove šume, makije i niskog raslinja, doznaje se od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Makarska Marija Čovića.


- Požar koji je buknuo na predjelu Živogošća nije se ni u jednom trenutku približio stambenim objektima, a za njegovo gašenje postavljali smo prijenosne pumpe da bismo uopće dobili vodu na tolikoj nadmorskoj visini gdje smo, u vatri iznad Makarske, nastojali i uspjeli obraniti objekte uz magistralu, izjavio je Čović za Hinu.

Obranili su, kaže, i dvije vikend-kućice koje je vatra okružila.

Dodao je da će do večeri na terenu ostati vatrogasci s područja cijele županije, a zatim će cijelu noć na dežurstvu biti vatrogasni timovi samo s makarskog područja.

Oko 15 hektara izgorjelo je u Živogošću, a još 20 iznad Makarske. U akciji je tijekom dva dana sudjelovalo više od 100 vatrogasaca.

Dva požara na nepristupačnom terenu na Biokovu buknula su u nedjelju, u poslijepodnevnim i večernjim satima. Vatra je zahvatila borovu šumu, makiju i nisko raslinje te se uz orkansku buru širila na sve strane.

Brzom intervencijom više od 100 vatrogasaca s područja Dalmacije vatrena je stihija stavljena pod nadzor, a očekuje se da bi požari uskoro trebali biti proglašeni ugašenima.

Zbog jakog vjetra vatrogascima u pomoć nisu mogli doći kanaderi pa su se snalazili sami.

U objavi na društvenoj mreži gradonačelnik Makarske Zoran Paunović zahvalio je svim vatrogaskinjama i vatrogascima što su "umjesto u krugu obitelji, Uskrs proveli na požarištu spašavajući živote i imovinu".

- Apeliram na sve građane - suzdržite se od paljenja na otvorenom, uklonite grane maslina koje padaju ili ulaze u put te nikada, ali baš nikada nemojte blokirati protupožarni put izgradnjom zida, istaknuo je Paunović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!