19:02 / 16.05.2021.

Autor: Edi Škovrlj/IMS/HRT/M.N

Lokalni izbori 2021.: U Zadru i županiji u vodstvu HDZ, HSP, SU, REFORMISTI

Lokalni izbori 2021.: Zadar

Lokalni izbori 2021.: Zadar

Foto: Dino Stanin / Pixsell/HRT

Prema privremenim rezultatima objavljenima u 23 sata, nakon prebrojanih 100% glasova, na izborima za gradonačelnika Zadra u vodstvu je Branko Dukić ( HDZ, HSP, SU, REFORMISTI ) koji ima 38,47% glasova.  Na izborima za župana Zadarske županije u u vodstvu je  Božidar Longin  (HDZ, HSP, SU, REFORMISTI) koji ima 43,33% glasova.  Prebrojani su glasovi na  235 od ukupno 250 biračkih mjesta.

I za zadarsko Gradsko vijeće  u vodstvu je koalicija HDZ, HSP, SU, REFORMISTI koja osvaja 34,61% glasova nakon što su prebrojani svi glasački listići. Ista koalicija u vodstvu je i na izborima za Županijsku skupštinu i ima 44,33% nakon prebrojenih glasova sa 236 od 250 biračkih mjesta.

Dukić i Longin komentirali rezultate


Kandidat za gradonačelnika Zadra Branko Dukić (HDZ, HSP, SU, Reformisti) rekao je u nedjelju navečer nakon objave prvih privremenih rezultata kako se nije dogodilo ništa spektakularno i da ide u drugi krug. "Koliko vidim, u drugom krugu protivnik će mi biti Marko Vučetić, a i sve ankete su to predviđale. Što se tiče liste za Gradsko vijeće, mi smo i dalje najveća stožerna stranka. Tek se obrađuju podaci. Mi smo spremni za sve, ali pričekajmo. Grad Zadar mora ići dalje, mora se razvijati, rekao je Dukić te dodao kako vjeruje u pobjedu.


HDZ-ov kandidat za novi mandat župana Božidar Longin zadovoljan je većinom u Županijskoj skupštini kao i rezultatom koje je on postigao, a prema privremenim rezultatima blizu je 50 posto osvojenih glasova. " Ako nešto ne bude kako treba, završit ćemo u drugom krugu, i to je to. Za nekih sat vremena bit ćemo pametniji. Nisam siguran tko će biti protukandidat, kako će to na kraju završiti, bit će mrtva utrka. Nećemo nagađati, strpimo se pola sata, rekao je Longin.

Vučetić zadovoljan izbornim rezultatom


Kandidat za gradonačelnika koalicije Srcem za Zadar (SDP, Akcija mladih, HSS, Centar i Glas) Marko Vučetić rekao je nakon prvih neslužbenih rezultata izbora kako je grad Zadar prestao biti utvrdom HDZ-a i postao je slobodan grad. "Danas je prvi dan slobode grada Zadra, i to u 2021. Godini. Građani Zadra trebaju biti sretni, mi smo sretni i ta naša politička sreća postat će sastavni dio javnih politika", ustvrdio je.


Prema rezultatima DIP-a objavljenima u 23,00, kandidat za gradonačelnika Zadra  Marko Vučetić sa 26,32 posto je drugi, a treći Enio Meštrović sa 23,49 posto glasova.  U izborima za Gradsko vijeće koalicija Srcem za Zadar ima 24,02 posto glasova, a lista Enija Meštrovića više od 21,85 posto glasova. Prag je prešao i Domovinski pokret s više od pet posto glasova.


Kandidat za župana koalicije Srcem za Zadar Zlatko Marasović rekao je kako je na trećemu mjestu iza kandidata grupe birača Ivice Žuvele, ali se nada da će ipak uspjeti postići rezultat koji bi ih vodio u drugi krug.

Na biralištima je sve proteklo bez većih problema i incidenata. Nije zabilježeno ni veće kršenje izborne šutnje.

Za gradonačelničko mjesto u Zadru pretendiralo je šest kandidata, jednako toliko i za mjesto župana, dok je za Županijsku skupštinu bilo osam lista, a za Gradsko vijeće njih jedanaest.

Za mjesto gradonačelnika ili župana nije se prijavila ni jedna žena. I ove godine u Zagarskoj županiji pojavio se tzv. izborni turizam, sa glasačima koji su došli iz Srbije koji su došli ostvariti svoje biračko pravo, a ove su godine došli neorganizirano, u vlastitom aranžmanu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!