19:12 / 05.06.2021.

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/B.A./HRT

Lokalni izbori u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nisu donijeli iznenađenja

Nikola Dobroslavić osvojio je četvrti mandat

Nikola Dobroslavić osvojio je četvrti mandat

Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

Lokalni izbori u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nisu donijeli iznenađenja. Jedan od najdugovječnijih župana, HDZ-ovac Nikola Dobroslavić, osvojio je četvrti mandat, a HDZ najveći broj glasova u Županijskoj skupštini. Ipak, da bi osigurali većinu, morali su ponovno dogovoriti suradnju sa strankama koje su ih dosad podržavale.

Od 37 mandata u Županijskoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije, 17 je pripalo koaliciji na čelu s HDZ-om. Da bi osigurao većinu, HDZ-u su potrebne još dvije ruke. U tijeku su, stoga, razgovori s njihovim dosadašnjim partnerom, Dubrovačkim demokratskim saborom, koji je osvojio tri mandata.


- Po prilici smo dogovorili još jedan susret, da eventualno vidimo je li moguće nastaviti suradnju. Oni su izrazili spremnost za nastavak suradnje, mi je načelno prihvaćamo. Sad ćemo pokušati finiširati neke detalje. Ja vjerujem da bi moglo doći do suradnje, rekao je Pero Vićan, predsjednik Dubrovačkog demokratskog sabora.


Pa ipak, u HDZ-u se nadaju i novim partnerima.


- Naravno, to ne znači da ćemo na tome stati. Mi želimo imati kvalitetnu suradnju sa svim koji su izabrani u Županijsku skupštinu. Svi oni imaju legitimitet na izborima i želimo sa svima njima ostvariti suradnju, koja je objektivno moguća na realizaciji projekata, koji su važni za ovu županiju, poručio je župan Dobroslavić.


Srđ je Grad ne želi u koalicije

Šest mandata pripalo je koaliciji SDP-HNS. Iako je izgubio u utrci za župana, Mostov čelnik Božo Petrov najavio je da će njegovih osam vijećnika biti i više nego konstruktivna oporba. Uspjeh u odnosu na prošle izbore ostvarila je i stranka Srđ je Grad, koja ostaje pri stajalištu da ne želi ulaziti u koalicije.


- Nadam se da ćemo imati jednu kvalitetnu županijsku skupštinu, jednu kvalitetnu raspravu, a Srđevci će sigurno tome doprinijeti tri puta više nego do sada, jer nas je tri puta više, imamo klub. Bit ćemo puni prijedloga, puni alternativnih rješenja i pokušat ćemo izmijeniti neke stvari koje mislimo da ova županija krivo radi, poručio je Marko Giljača iz stranke Srđ je Grad.


Ostaje vjerovati da će vijećnici u Županijskoj skupštini ispuniti predizborna obećanja i biti konstruktivni u radu, ne za vlastite, nego interese županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!