13:19 / 12.09.2019.

Autor: V.K./Hina

Lopov džepario po KB-u Dubrava: Policija objavila savjete građanima

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Zagrebačka policija osumnjičila je 28-godišnjaka da je pacijenticama u čekaonici KB-a Dubrava odvraćao pozornost dok im je iz torbica krao novčanike.
Zagrebačka policija osumnjičila je 28-godišnjaka da je pacijenticama u čekaonici KB-a Dubrava odvraćao pozornost dok im je iz torbica krao novčanike, zbog čega je ponovno objavila savjete građanima kako da se zaštite od lukavih džepara.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Osumnjičeni je u drugoj polovini srpnja i početkom kolovoza okrao tri žene u dobi od 63, 73 i 75 godina, oštetivši ih za 1380 kuna, izvijestila je zagrebačka policija.

Policija je zbog tog slučaja objavila savjete građanima kako se zaštititi od krađe, upozoravajući da džepari najčešće djeluju u gužvi, koristeći pritom neposredan doticaj sa žrtvom.

Njihova omiljena mjesta su sredstva javnog prijevoza, tramvajska i autobusna stajališta, zdravstvene ustanove, tržnice, sajmovi, trgovački centri i mjesta javnih okupljanja.

Kradljivci lukavo odabiru žrtve

Kradljivci lukavo odabiru žrtve nakon čega s njima stupaju u bliski kontakt, primjerice naguravaju se ili naslanjaju tijelom, a znaju se i dobronamjerno upustiti u razgovor sa žrtvom, odvraćajući pritom njezinu pozornost.

Zavlače ruke u torbicu ili dio odjeće ili oštrim predmetom neprimjetno režu rub torbice ili dio odjeće odakle izvlače novčanik. Često rade u paru - jedan odabire žrtvu i džepari je, a drugi preuzima plijen žustro se udaljujući.

Policija savjetuje građanima da sa sobom nose samo najpotrebniju količinu novca i kreditnih kartica te da gotovinu, kartice i sitni novac nose odvojeno, ako je moguće u ručnoj torbici i unutarnjem džepu jakne.

Neka poklopac torbe koja se otvara uvijek bude s unutarnje strane, uz tijelo.Više pozornosti obratite na svoje vrijednosti koje nosite sa sobom. Svoju torbicu nikada ne ostavljajte otvorenu i izvan vidokruga, savjetuje policija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!