15:35 / 24.01.2020.

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Lopud uskoro u radovima radi sustava odvodnje otpadnih voda

-

-

Foto: - / -

Danas je potpisan ugovor i izvođač je uveden u posao izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda otoka Lopuda. Radovi će početi već prvih dana veljače.
Lopud je prvi od dubrovačkih Elafita koji će dobiti sustav odvodnje otpadnih voda. Radovi počinju nakon 1. veljače, a trajat će 2 godine. U planu je rješavanje istog problema i na preostala dva otoka - Koločepu i Šipanu.

Danas je potpisan ugovor i izvođač je uveden u posao izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda otoka Lopuda. Radovi će početi već prvih dana veljače.

- Nisu nam drugi otoci ništa manje bitni, međutim ovdje imamo ishođene imovinsko-pravne odnose, riješenu građevinsku dozvolu i naravno u suradnji s Hrvatskim vodama, Vodovod Dubrovnik kreće u investiciju ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna, rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

U sljedeće dvije godine postavit će se 5 kilometara odvodnih cjevovoda, 2 podzemne crpne stanice, uređaj za pročišćavanja otpadnih voda te podmorski ispust u dužini 550 metara. Stanovnici Lopuda posljednjih 10-ak godina imali su velikih problema s izlijevanjem otpadnih voda, a posebno u vrijeme turističke sezone.

- Naš turizam između ostalog počiva i na čistom moru. Ne može nam to biti jedna od glavnih okosnica ako ne postoji kanalizacijska mreža na području Grada Dubrovnika. I zato je iznimno važno riješiti sve elafitske otoke, izjavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Nakon Lopuda slijede radovi i u drugim mjestima na Elafitima.

- Iza Suđurđa za koji mi također imamo riješenu građevinsku dozvolu ide i Koločep i Šipanska Luka, rekao je Matušić.

Prisjetivši se onečišćenja mora na Koločepu prošloga ljeta, iz Vodovoda kažu kako imaju informacije da je tamošnja hotelska kuća poduzela mjere vezane za sanaciju uređaja podmorskog ispusta, a za izgradnju sustava odvodnje tek se trebaju riješiti imovinskopravni odnosi te dobiti građevinska dozvola.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!