10:04 / 10.10.2020.

Autor: Intervju tjedna/B.A./HRT

Lora Vidović: Pravobranitelji moraju biti neovisni

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na pitanje treba li sve pravobranitelje objediniti u funkciji pučkog pravobranitelja, Vidović je odgovorila da pravobranitelje treba prije svega jačati.
Pravobranitelji moraju biti neovisni jer jedino tako mogu štititi prava ranjivih skupina, poručila je jutros pučka pravobraniteljica Lora Vidović u emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija.

➡️Spajanje institucija pravobranitelja, mišljenja podijeljena
➡️Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i GONG o Milanovićevim izjavama

Na pitanje treba li sve pravobranitelje objediniti u funkciji pučkog pravobranitelja, što je ideja koju je nedavno iznio i predsjednik Zoran Milanović, Vidović je odgovorila da pravobranitelje treba prije svega jačati.

- Upravo je neovisnost ključna tema, po meni, o kojoj bi trebalo pričati, rekla je Vidović.

Dodala je da je najveći problem u tom pogledu da posebni pravobranitelji mogu biti razriješeni kada Sabor odbaci njihovo izvješće o radu.

- To je direktan napad na neovisnost, smatra Vidović.

Navela je da je kod pučkog pravobranitelja zakon toliko čvrst da ne samo da ga Sabor ne može razriješiti zbog odbijanja izvješća, već i izvješće pučkog pravobranitelja nije izvješće o radu, već o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj. Ako se Sabor s time ne slaže, to ne utječe na poziciju pravobranitelja, što daje slobodu i samostalnost u radu te apsolutni nedostatak rada, dodala je Lora Vidović.

O prijetnji koju donosi novi val ovrha, Vidović je rekla da je nezahvalno davati prognoze.

- Činjenica je da dugovi moraju biti plaćeni, to svima mora biti jasno. Također se slažem da dugovi za iPhone nisu oni koji trebaju očekivati rasterećenje uz načelo solidarnosti, ali baka koja ne može platiti HRT-pretplatu nije u takvoj situaciji, poručila je.

Vidović je upozorila i na problem siromaštva među starijim hrvatskim građanima, a pozdravila je nacionalnu mirovinu kao dobrodošlu, no dodala da to nije dovoljno.

- Problem je što se na socijalu gleda kao na trošak, a ne kao ulaganje, rekla je Vidović.

Vidović je upozorila i da se građani jako teško ili gotovo nikako ne mogu zaštititi od agencija za naplatu potraživanja.

- Građani nam pišu da ih zovu u svako doba dana i noći, da uznemiravaju i maltretiraju i članove obitelji, i susjede, i poslodavce, rekla je pučka pravobraniteljica, dodavši da nisu sve agencije iste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!