Loš tretman psihičkih bolesnika?

19:18 / 03.10.2018.

Autor: R.I./I.H./HRT

-

-

Foto: - / -

Pogled kroz prozorske rešetke svakodnevica je 23 djece u zagrebačkoj psihijatrijskoj bolnici. Više od godinu dana od posjeta europske inspekcije, stanje je, kažu, mnogo bolje.
Odbor Vijeća Europe, koji se bavi sprečavanjem mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja, prvi je put analizirao uvjete i tretman psihičkih bolesnika u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež i u KBC-u Zagreb. Dijelovi izvješća, napravljenog na temelju posjeta bolnici u ožujku prošle godine, porazni su: djeca sa psihičkim problemima bila su vezana, tjednima nisu izlazila na zrak i gužvala su se u sobama s premalo sanitarnih čvorova. Ekipa HRT-a je provjerila je li se u međuvremenu - nešto promijenilo.

Pogled kroz prozorske rešetke svakodnevica je 23 djece u zagrebačkoj psihijatrijskoj bolnici. Više od godinu dana od posjeta europske inspekcije, stanje je, kažu, mnogo bolje.

Unaprijeđeni su uvjeti, broj kreveta po bolničkim sobama je smanjen, omogućen je kvalitetniji boravak djece, dvorište je potpuno obnovljeno tako da je, evo, bolji su uvjeti i za boravak djece vani, rekla je Vlatka Boričević Maršanić, ravnateljica Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež.

Godinama vape za većim prostorom i više medicinskog osoblja. Vezanje djece, tvrde, katkad je nemoguće izbjeći, a odlazak na svjež zrak ovisi o dijagnozi. To su izuzetni postupci koji se primjenjuju kada nijednim drugim psihijatrijskim postupcima ne možemo postići stabilizaciju psihičkog stanja, dodaje Boričević Maršanić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić poručuje. "Terapijski oblici su takvi da treba poštovati struku, pitajte gore šefa Klinike, Zavoda odnosno ravnatelja o detaljima, a nekada je na žalost pacijenta potrebito i vezati."

Pitali smo i zašto su odraslima na zatvorenom psihijatrijskom odjelu KBC-a Zagreb davali elektrostimulaciju pred drugim pacijentima? Ne smatramo da je to nekakva stravična greška, nego smo prihvatili izvješće da ćemo napraviti posebnu prostoriju i to smo napravili - pacijent zapravo ništa ne osjeća, on je uspavan, on primi struju koja traje nekoliko sekundi, izjavila je Alma Mihaljević-Peleš,  predstojnica Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Elektrostimulacijom izravno potiču mozak oko 70 pacijenata godišnje i ta je moćna metoda, ističu, prirodnija od terapije lijekovima.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!