18:01 / 07.04.2019.

Autor: Silvana Skočajić/P.F./HRT

Loše stanje pruga u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Sindikati Hrvatskih željeznica tvrde da se zbog spore obnove i održavanja pruga ne može složiti red vožnje koji odgovara putnicima. Kažu da je Vlada u proračunu izdvojila novac samo za manje zahvate na prugama.
Sindikat Hrvatskih željezničara uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem proziva Vladu da ne želi prihvatiti realne troškove modernizacije, obnove i održavanja pruga. Tvrde da tvrtki „Pružne građevine", koja održava pruge, prijeti stečaj i da bi 1200 zaposlenika moglo ostati bez posla. Traže sastanak s resornim ministrom te najavljuju prosvjede i štrajk.

Vlak koji je dočekala ekipa HRT-a u Vinkovce stigao je iz Zagreba s 15-ak minuta zakašnjenja u odnosu na vozni red. Jedan od putnika komentira da je ovaj puta bilo odlično jer su prošli puta na dva sata vožnje kasnili 55 minuta. Drugi kaže kako se sjeća da je nekad kao student brže stizao iz Vinkovaca u Zagreb i obratno nego danas.

Sindikati Hrvatskih željeznica tvrde da se zbog spore obnove i održavanja pruga ne može složiti red vožnje koji odgovara putnicima. Kažu da je Vlada u proračunu izdvojila novac samo za manje zahvate na prugama.

- Znači kad negdje pukne tračnica ili treba neki prag promijenit, međutim investicije su zaustavljene sasvim. Na našoj mreži od 2700 km zaostatak kapitalnog remonta je na 1700 kilometara, to već zaostaje, to su svugdje već snižene brzine što opterećuje prijevoznike, poskupljuje prijevoz i odvraća putnike, tvrdi predsjednik Sindikata Hrvatskih željezničara Ivan Forgač.

Resorni ministar odgovara da se na održavanje planira potrošiti 350 milijuna kuna, plus gradnja dionica koja se financiraju iz europskih fondova.

- Nikada više nije bilo investicija u željeznicu nego što je sada i još ovo što sada ide to je snažan investicijski ciklus nakon gradnje autocesta krenula je gradnja u željeznice i to je nezaustavljivo, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ipak, više od godinu dana kasni izgradnja dionice Križevci-Koprivnica za koju Europa daje 241 milijun eura. Natječaj je raspisan, a ministar kaže da se nije moglo brže. 

Zbog neplaćanja HŽ Infrastrukture sindikati upozoravaju da tvrtki koja održava pruge prijeti stečaj. Zbog toga su spremni ići u prosvjede i štrajk.  

- Europska unija traži da se poprave pruge, Svjetska banka traži da se poprave pruge. Ako jedina tvrtka koja može popraviti metar pruge ode u stečaj onda će to sve raditi stranci, rekao je sindikalist Forgač.

Sastanak sindikata i ministra Butkovića održat će se u utorak, a dokument kojim će se definirati restrukturiranje željezničkog sektora Vlada bi trebala donijeti u lipnju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!