22:11 / 02.03.2020.

Autor: Zvjezdana Heina/V.K./Dnevnik 3/IMS/HRT

Lov u mutnom na POS-ove stanove

-

-

Foto: - / -

U posljednje se vrijeme razotkrilo više slučajeva zlouporabe subvencioniranih kredita, zbog čega je dijelom u sjenu pao novi krug prijava koji se otvara potkraj ovog mjeseca.
U posljednje se vrijeme razotkrilo više slučajeva zlouporabe subvencioniranih kredita, zbog čega je dijelom u sjenu pao novi krug prijava koji se otvara potkraj ovog mjeseca. U tri godine, koliko program traje, riješeno je oko 9 i pol tisuća zahtjeva, a  otkrivene su dvadeset dvije nezakonite radnje.

Lovaca u mutnom uvijek ima pa tako i kad je riječ o subvencioniranim kreditima za mlade i POS-ovim stanovima. APN sporo, ali kontinuirano provjerava prebivališta korisnika kredita kako bi se suzbile malverzacije, tvrde u ministarstvu.

- Nema toliko policajaca koliko ima građana, ne možemo svakoga kontrolirati, ali procedure  postoje i sve je pod kontrolom, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

Stanuju li kupci doista na novim adresama, APN provjerava s MUP-om. Iako je rok prijave na novo prebivalište mjesec dana, većina se građana toga ne pridržava. U dvije godine njih oko dvije tisuće nije ispunilo tu obvezu na vrijeme, iz nemara ili radi zlouporabe.

- Mi smo do sada u subvencioniranim stambenim kreditima u 22 slučaja naplatili kredit, naglasio je Uhlir.

Da nezakonitih radnji ima, priznaje i ministar Štromar.

- Za svaki slučaj će se napraviti analiza i svaki će biti sankcioniran prema zakonskim propisima. To će nam reći unutarnja revizija, a i USKOK koji analizira pojedine slučajeve, istaknuo je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Iznajmljivanju POS-ovih stanova u turističke svrhe planira se doskočiti zabilježbom u gruntovnici. Dobra odluka jer gradit će se diljem Hrvatske.

- Čekaju se građevinske i lokacijske dozvole na trinaest lokacija. U Splitu i Šibeniku se rade najveći projekti, kazao je Dragan Hristov, direktor APN-a.

Već do ljeta, doznajemo, počinje izgradnja 300  POS-ovih stanova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!