12:26 / 09.03.2021.

Autor: Jelena Tomac/T.V./Dnevnik/HRT

Lovac na mine

Lovac na mine

Lovac na mine

Foto: hTV / HRT

Bivši pomorski policajac, danas iskusan ronilac i podvodni istraživač Velimir Vrzić, osim što je tragač za podmorskim arheološkim artefaktima, pod morem traži i potencijalno vrlo opasna zaostala eksplozivna sredstva. Samo prošle godine u moru sjevernog Jadrana pronašao je tri mine, avionsku bombu te potopljeni rimski brod.

Bio je to jedan od najplodnijih zarona u prošloj godini. Na morskom dnu ispred omiljene riječke gradske plaže Sablićevo, gdje se ljeti bezbrižno kupa velik broj građana i turista, Velimir Vrzić pronašao je protubrodsku minu koja ondje leži gotovo osamdeset godina.

- Ona je jako velika, ona je štitila Gestapo stožer SS trupa za vrijeme Drugog svjetskog rata. Da se tako nešto aktivira, sva vodovodna i kanalizacijska mreža u tom dijelu grada bila bi uništena, a da ne govorimo o ljudskim životima, staklu koje bi letjelo uokolo, upozorava Velimir.

Sve što se pronađe prijavljuje se institucijama. Dvije slične mine pronašao je kod Paga, jednu bombu ispred riječke rafinerije, kod Ližnjana stotine krhotina aviobombi. Sjeverni je Jadran nepresušno nalazište.

- Ima svega, nije dovoljno ni sto godina da se otkrije 1 posto toga. Lijepo je kad se otkriju potopljeni brodovi s kulturnim blagom koji će se poslije restaurirati, kaže.

Manje je lijepo naići na otpad, a ima i njega.

- Volio bi reći da je čisto, ali nije. Vadimo mreže, među ostalim, stare, odbačene, to se reciklira u jednoj firmi u Sloveniji i od toga se rade ekološki predmeti, objašnjava Velimir Vrzić. 

Izvaditi iz mora nešto čemu u moru nije mjesto, kaže, odličan je osjećaj koji ga tjera da svaki dan iznova zaroni u novu avanturu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!