10:19 / 23.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Lovački avioni iznad šest županija, moguće probijanje zvučnog zida

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Piloti 191. eskadrile lovačkih aviona danas će od 12 do 16 sati te u srijedu i četvrtak od 10 do 16 sati provoditi letačke aktivnosti iznad šest županija, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Ministarstvo obrane priopćilo je da će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u okviru planiranih zadaća sve svoje aktivnosti provoditi u područjima propisanih zona letova, sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu hrvatskog zračnog prostora.

Planirani se probni letovi na podzvučnim brzinama u privremenoj zoni probnih letova "Čazma" koja je geografski izmaknuta sjeveroistočno, u rasponu 600 do 1000 metara iznad tla. Nakon probnih letova provodit će se zadnja faza ispitivanje aviona, tijekom koje se očekuje probijanje zvučnog zida.

Odnosi se to na letove na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1000 do 10.000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10.000 metara.

Tijekom provedbe planiranih letova i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka, pa iz MORH-a mole građane za strpljenje i razumijevanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!