12:53 / 02.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Lovački avioni lete iznad šest županija, probijanje zvučnog zida

ilustracija

ilustracija

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell

Iz MORH-a su priopćili da će piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila od utorka, 2. veljače do petka, 5. veljače u vremenu od 10 do 16 sati provoditi redovite letačke aktivnosti. Lovački avioni letjet će iznad šest županija, pa iz MORH-a mole građane za razumijevanje zbog buke te mogućeg probijanja zvučnog zida.

Uvažavajući pojačanu osjetljivost građana na buku uslijed nedavnih potresa, ističu, letovi se do daljnjega neće provoditi u dosad uobičajenoj zoni letenja "Lekenik" u Sisačko-moslavačkoj županiji. Zato će se provoditi u privremenoj zoni probnih letova "Čazma" te privremenoj ruti ubrzanja.

Planirani letovi provodit će se na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1000 do 10.000 metara. Iznad Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije letjet će se na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Bude li meteo situacija povoljna moguće probijanje zvučnog zida

U MORH-u kažu kako tijekom letova, ukoliko meteo situacija bude povoljna, postoji mogućnost probijanja zvučnog zida na spomenutim rutama, pri čemu se očekuje kratkotrajna pojačana buka, pa mole građane za strpljenje i razumijevanje. 

Napominju da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora Hrvatskoj. Zona "Čazma" privremeno je ishodovana u suradnji i uz suglasnost Hrvatske kontrole zračne plovidbe, zaključuju u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!