Dvije Ukrajinke s mališanima siguran krov nad glavom pronašle u Lovasu

08.03.2022.

14:33

Autor: Ines Milanković/M.M./HRT

Lovaščani otvorili svoje srce i domove za izbjeglice iz Ukrajine

Lovaščani otvorili svoje srce i domove za izbjeglice iz Ukrajine

Foto: HTV / HRT

U Vukovarsko-srijemskoj županiji mir je do sada pronašlo 34-ero Ukrajinaca. Sredinom prošloga tjedna u Vukovar su stigle tri žene sa sedmero djece. U gradu na Dunavu organiziran im je privremeni smještaj. Od jučer su dvije majke sa šestero mališana trajni smještaj pronašle u Lovasu. Hrvat s norveškom adresom svoju je kuću dao na raspolaganje.

Trajno utočište i siguran krov nad glavom Lilija i Kristina sa šestero mališana pronašle su u Lovasu.

- U glavi je kaos, ali sad najviše moramo razmišljati o svojoj djeci. Kako njima objasniti da su u drugoj državi, kako ih socijalizirati i uključiti u društvo da što prije nastave normalno živjeti, kaže Kristina Shtepa, izbjeglica iz Ukrajine.

- Želim ovdje pronaći posao i upisati djecu u školu. Snaći ćemo se, bit će dobro. Život se mora stabilizirati, dodala je Lilija Bakhurets

Život u neizvjesnosti i strahu za sudbine najmilijih koji su ostali braniti Ukrajinu, njihova su teška svakodnevica.

- Jako se brinemo za baku. Ona kaže da je s njima sve u redu i da će uskoro doći k nama, ali mi baš i ne vjerujemo baki jer znamo da je u Ukrajini jako loše i da nije istina ono što nam govori, kaže Sofia.

Sve dok je njihov dom u Srijemu - Lovašani će se truditi uljepšati im dane. 

- Tko će ako ne Lovaščani otvoriti svoje srce i domove za njih, a upravo su to naši ljudi i učinili, kaže Tanja Cirba, načelnica općine Lovas.

Osigurana im je zdravstvena zaštita, režijske troškove preuzela je Općina. Ostaje još upisati djecu u školu - na čemu se žurno radi.

- Mi smo jedna mala ruralna škola na istoku RH, brojimo ukupno 84 učenika i to je prednost kad imate ovako izvanrednu situaciju jer će neke stvari biti lakše organizirati, ističe Marko Brajković, ravnatelj OŠ Lovas.

Novim prijateljima - raduju se i mali Lovašani. Ruka prijateljstva i topla dobrodošlica - lijep su početak srijemsko-ukrajinske priče.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!