11:37 / 05.02.2019.

Autor: Edi Škovrlj/P.F./HRT

Lovci umjesto divljih odstrijelili domaće svinje!

-

-

Foto: - / -

Lovci iz Smilčića kod Zadra koji su krenuli u lov umjesto u divlje svinje, zapucali su po domaćim životinjama. Nažalost, nastradale su vrijedne crne slavonske svinje.
Zbog ubrzanog širenja afričke svinjske kuge koja prijeti i Hrvatskoj, ministarstvo je izdalo naredbu o smanjenju broja divljih svinja do biološkog minimuma. Lovci iz Smilčića kod Zadra koji su krenuli u lov, umjesto u divlje svinje zapucali su po domaćim životinjama. Nažalost, nastradale su vrijedne crne slavonske svinje.

Prve nevine žrtve najavljenog masovnog odstrela divljih svinja pale su u Smilčiću. Uzrok možda treba potražiti u mjesnom kafiću, gdje se prije hajke dugo nazdravljalo.

Zabuna bi se donekle mogla i opravdati da je stradala samo jedna svinja. No lovci nisu štedjeli streljivo - ubijene su tri velike domaće svinje, a ranjeno šest manjih crnih slavonskih svinja.

Vlasnik je dotrčao čim je čuo pucnjeve, no lovci su pobjegli. Sve što mu je preostalo, bilo je procijeniti štetu, a ona je deset tisuća kuna samo na ubijenim svinjama.

No zapravo ona je mnogo veća jer je ubijena rasplodna stoka. Tko bi bolje od lovaca trebao znati razliku između divljih i domaćih životinja, pita se oštećeni vlasnik Miodrag Orešković.

Lovci bi sada mogli ostati i bez oružja i bez lovačke dozvole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!