09:04 / 02.09.2019.

Autor: HRT

Lovri Kuščeviću ukinut imunitet

Lovro Kuščević (foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Lovro Kuščević (foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora ukinulo je zastupnički imunitet Lovri Kuščeviću, bivšem ministru uprave i sadašnjem saborskom zastupniku HDZ-a.
Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora ukinulo je zastupnički imunitet Lovri Kuščeviću, bivšem ministru uprave i sadašnjem saborskom zastupniku HDZ-a.  Dalo je i odobrenje Državnom odvjetništvu za pokretanje kaznenog postupka protiv Kuščevića, zbog zlouporabe položaja i ovlasti. DORH-ov zahtjev u Sabor je stigao prošli četvrtak. Kuščević je ranije izjavio kako ga veseli mogućnost da iznese svoju obranu.

Ukidanje imuniteta oporbeni zastupnici iskoristili su za raspravu o Kuščeviću i Vladi. Premda je predsjednik MIP-a HDZ-ov Žarko Tušek apelirao na članove tog tijela da se ne upuštaju u političke kvalifikacije predmeta, oporba se na taj poziv oglušila.

SDP-ov Gordan Maras poručio je da od premijera očekuje ostavku ako se optužnica protiv Kuščevića potvrdi, jer je preuzeo političku odgovornost za njega. I Mostov Robert Podolnjak smatra da slučaj nedvojbeno ukazuje na odgovornost premijera Plenkovića jer je branio Kuščevića "iako dokumentacija pokazuje da postoji opravdana sumnja u počinjenje kaznenih djela".

Istaknuo je i da je za sustav tragično što ne postoje kontrolni mehanizmi koji bi spriječili ovakve situacije "nego kriminal i korupciju otkrivaju mediji koji jedini zaslužuju izvanrednu ocjenu".Situaciju u vezi sa svojim prethodnikom komentirao je aktualni ministar uprave Ivan Malenica:Premijer Andrej Plenković komentirao je optužbe koje je na sjednici saborskog povjerenstva na njegov i račun HDZ-a iznio SDP-ov Gordan Maras.

- Plačljivko ponovo plače. SDP ima okvir koji se zove korupcija, lopovi, sve što već godinama spominju oko HDZ-a, a drugo su ideološke teme i te dvije teme su jedine dvije teme oko kojih oni mogu bilo što artikulirati. Postignuća Vlade u kojoj je sjedio taj plačljivko su takve da bi bilo bolje da se ne javljaju ni o jednom ni o drugome, kazao je Plenković.

Plenković je rekao da je Mandatno-imunitetno povjerenstvo donijelo odluku uobičajenu u ovakvim situacijama, "a vidjet ćemo što će biti dalje". Ne smatra se odgovornim što je Kuščević bio njegov izbor za ministra te za političkog tajnika HDZ-a.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je da skidanje imuniteta Kuščeviću spada u uobičajenu proceduru, ali da to potencijalno može donijeti "izvjesnu štetu" HDZ-u.

- To je uobičajena procedura temeljem zahtjeva pravosudnih tijela a sve daljnje procedure, procese i aktivnosti nadležnih tijela ne bih komentirao. Naravno da uvijek postoji izvjesna politička šteta na bilo kakve radnje i procese u kojima se spominje bilo koji HDZ-ovac. Ali nemojmo ganjati vještice, osuđivati prije suda, nismo suci - pustimo nadležnim tijelima da odrade svoj posao, rekao je Brkić.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!