19:47 / 10.06.2020.

Autor: S.M./Tema dana/HRT

Lovrić: Do početka školske godine 13 škola neće biti obnovljeno

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Više od 25.000 objekata oštećeno je u razornom potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb.
Više od 25.000 objekata oštećeno je u razornom potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb. Šteta je procijenjena na 86 milijardi kuna, odnosno kako je rekao premijer Andrej Plenković - kao izgradnja 22 Pelješka mosta. U obnovi će pomoći novac koji je Vlada zatražila iz Fonda solidarnosti Europske unije, otkud  je moguće najviše dobiti 600 milijuna eura.

Marko Pavić,
ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kazao je da su stručnjaci i Svjetska banka radili procjenu štete nakon potresa.

- Bilo je bitno verificirati po metodologiji koju priznaje Europska komisija, UN i Svjetska banka. To je i napravljeno. Više od 150 stručnjaka prikupljalo je različite informacije i došli su do iznosa od 11,5 milijardi eura štete. Od toga očekujemo preko 600 milijuna eura iz Fonda za solidarnost, dodao je. 

Naglasio je i da je Vlada osigurala 140 milijuna kuna za zabatne zidove, hitne intervencije, krovove i bojlere kako bi se ljudi mogli vratiti u svoje domove.  

- Za one koji se ne mogu vratiti osigurali smo 54 milijuna kuna koji će biti usmjereni za najam stanova u slijedećih 18 mjeseci. 

Lovrić: Šteta bi mogla biti i dvostruko veća od one koja je procijenjena

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba izjavio je da se Grad obratio Vladi još 25. ožujka, tri dana nakon potresa. Govoreći o procjeni štete kazao je da se misli na to da se objekti vrate u prvobitno stanje prije potresa.

- Znamo da će ta šteta biti znatno veća. Možda i dvostruko veća od one koja je procijenjena jer se radi o procjeni stanja objekata prije potresa.

"Do početka škole najesen, 13 škola neće biti obnovljeno"

U potresu su oštećene 173 škole, od toga ih je obnovljeno 57, a radovi traju na 86. "Očekujemo da će se njih 160 obnoviti do 31. kolovoza, a ostat će samo 13 onih najteže oštećenih. Budući da smo novac već jednim dijelom potrošili, željno ga očekujemo", izjavio je Lovrić.

Ministar Pavić uzvratio je Lovriću na izjavu kako se nije baš brzo reagiralo. Tvrdi da je premijer Andrej Plenković bio u prvim satima nakon potresa kod oštećene katedrale i u centru Zagreba.

- Što se tiče same prijave za Fond solidarnosti, moramo imati vjerodostojnu dokumentaciju prema Europskoj komisiji. Što se tiče Fonda, sve smo prijavili na vrijeme, kazao je Pavić. Osvrćući se na zakon o obnovi Zagreba rekao je da je on u javnoj raspravi. Smatra da on nije prepreka da se krene u samoobnovu. "600 milijuna eura bit će osigurano kroz fond, a 200 milijuna dolara kroz Svjetsku banku".

Lovrić potom navodi da se predlagalo i oslobađanje od PDV-a za građevinski materijal za objekte oštećene od potresa, da se Gradu Zagrebu dopusti izdavanje obveznica kako bi se zadužili u vrijednosti od 5 milijardi kuna.

- Nažalost nismo dobili potporu u tome. Da smo čekali ovom dinamikom ne bi do danas bilo obnovljeno 57 škola i vrtića, istaknuo je.

Zakon o obnovi odmah na prvoj sjednici novog Sabora i Vlade

Lovrić i Pavić očekuju da će Zakon o obnovi biti već u srpnju na sjednici novog saziva Hrvatskog sabora. Potom je Lovrić istaknuo da je još oko 400 građana u Studentskom domu u Cvjetnom naselju u Zagrebu.

- Sve ćemo ih zbrinuti - ili u privremeni smještaj ili povratkom u domove. Studenti se moraju 1. rujna vratiti u studentski dom i do tada svi građani moraju biti zbrinuti. Očekujemo da će dio njih ići u svoje domove, a dio u stanovima koje će Grad osigurati.

Pavić dodaje da se građani koji su u domovima, a ne mogu se vratiti u svoju nekretninu, mogu prijaviti i na aktualni natječaj Ministarstva državne imovine.

- Dobit će 70 kuna po metru kvadratnom. To je za stan od 40 m2 - 2.800 kn neto najamnine. Osigurali smo dovoljno sredstava da ti građani mogu naći adekvatan smještaj.

Oko 30.000 tona različitog materijala nakon potresa odstranjeno je iz Zagreba, rekao je Lovrić i dodao da je srušeno oko 7.000 dimnjaka. "Popravljen je dobar dio prometne infrastrukture. Tramvajski promet još nije, ali ne možemo dovesti u pitanje sigurnost građana, dodaje. Spomenuvši i jutrošnji potres u Zagrebu kazao je da se svaki dan pronalaze dodatne štete.

Nacionalna i gradska vlast će surađivati idućih 10 do 15 godina na obnovi Zagreba, izjavio je Pavić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!