Lovrić Makarić: Imamo blagdane i nepogode, ali se ne smijemo opustiti

31.12.2020.

16:42

Autor: Studio4/E.L.S./HRT

default error photo
Istaknula je da se na društvenim mrežama, gdje nažalost svi mogu izraziti svoje mišljenje - stručno ili ne, mogu vidjeti svakakve napise.
Pogođeni smo teškim potresom, nastala je situacija vrlo traumatična ne samo za građane koji su najviše stradali, nego i za sve građane Hrvatske. Zbog toga je epidemija ipak pala u drugi plan, o njoj posljednjih dana mnogo manje govorimo.

- I dalje se radi o visokom broju pozitivnih osoba od ovih koji su testirani. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je epidemija pod kontrolom ako je nam postotak pozitivnih 3 posto, mi smo daleko od toga pa se ne smijemo opustiti - poručila je u emisiji Studio 4 epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Zvjezdana Lovrić Makarić.

Naglasila je da je situacija nešto bolja u odnosu na period kada smo imali 4-5 tisuća oboljelih i sada iako se radi o blagdanskom razdoblju, gdje bi većina nas rado bila u krugu šire obitelji, preporučuje da što je moguće imaju manje kontakata izvan kruga svoje najuže obitelji.

➡️ Danas preminulo 60 osoba, 2391 novi slučaj zaraze koronavirusom
➡️ Beroš: Od subote cijepimo ljude u potresom pogođenom području


Što se tiče cijepljenja, cijepe se i dalje zdravstveni djelatnici koji su najviše izloženi, no jako je važno, kaže i procijepiti osobe kod kojih se očekuje povećan rizik razvoja komplikacija i loših ishoda te korisnike domova umirovljenika i njihovih djelatnika.

Nije dobra situacija i u svijetu, epidemija ne jenjava. Njemačka ima rekordan broj umrlih, prvi put ima više od tisuću umrlih u 24 sata, Britanija ima rekordne brojke novozaraženih unatoč strogim mjerama.

- Zabrinjava i taj novi soj virusa u Velikoj Britaniji. Jedna od njegovih karakteristika koja nas epidemiologe najviše brine je povećana mogućnost transmisije - lakše se prenosi i pridonosi širenju epidemije - naglasila je epidemiologinja.

- Kao i svaki lijek cjepivo može imati određene nuspojave, za sada imamo nekoliko prijava uglavnom se radi o blažim reakcijama - poput bol na mjestu uboda, glavobolje i osip - kazala je Lovrić Makarić.

Istaknula je da se na društvenim mrežama, gdje nažalost svi mogu izraziti svoje mišljenje - stručno ili ne, mogu vidjeti svakakve napise.

- Preporučujem ljudima da se dobro informiraju odakle dolaze informacije, tko je autor... Imamo jako veliki broj zdravstvenih djelatnika koji su se odazvali, da nešto ne valja s cjepivom, ne bi ga primili. Ja osobno također čekam svoju priliku, nadam se da ću sljedeći tjedan doći na red i odmah se idem cijepiti. Dobro sam informirana, sigurna sam da je cjepivo neškodljivo, nadam se da je i djelotvorno - poručila je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Zvjezdana Lovrić Makarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!