Lovrić: Od ponedjeljka dio učenika u školi, a dio će imati nastavu on line

12.01.2021.

10:21

Autor: Studio4/IMS/M.Š./HRT

default error photo
U Studiju 4 razgovaralo se o sigurnosti učenika u zagrebačkim školama, a nakon razornog potresa na Banovini koji je zahvatio i Zagreb.
Pročelnik zagrebačkog gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić poručio je da u ponedjeljak sigurno počinje nastava u školama, ali da neće sve krenuti po modelu A, to jest odmah se fizički vratiti u školske klupe.

Kakvu će nastavu u zagrebačkim školama učenici pohađati, hoće li to biti A model izravno u učionicama ili on-line? Razlog dvojbe je situacija s koronavirusom kao i sumnja u sigurnost škola te učionica nakon novog potresa na Banovini. Štete su naime zabilježene i u Zagrebu.

Lovrić: Od ponedjeljka dio s A, a dio s C modelom nastave

Nastava u Zagrebu sigurno počinje 18. siječnja, a o modelu nastave će se odlučiti temeljem epidemiološke situacije.

- Sve zagrebačke škole su pripravne primiti učenike izuzev škole u Donjem Dragonošcu koja ima veću štetu, ali nije nepopravljiva. Učenici će ići u susjedni objekt. Imali smo sastanak s ministrom, bili su i predstavnici HZJZ-a, a o njihovim će procjenama ovisiti koji će se model primijeniti u Zagrebu i RH. Ja sam osobno za A model, a epidemiolozi su nešto drugačijeg mišljenja, mi ćemo najvjerojatnije krenuti od ponedjeljka tako da će dio krenuti s A modelom, a dio s C modelom. Postoji bojazan da taj masovni povratak u škole ne bi preokrenuo pozitivni trend kada je u pitanju epidemija, ističe Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje.

"Roditelji su u strahu"

Vinka Radošević ispred inicijative "Roditelji za Osnovnu školu Jure Kaštelan" sa zagrebačke Savice ističe da je njihova škola u lošem stanju dodajući da su roditelji u strahu za svoju djecu nakon najnovijeg razornog potresa.

- Našoj školskoj zgradi potrebna je potpuna rekonstrukcija jer je statika ugrožena, još od onog potresa u Zagrebu, a pogotovo sada nakon potresa na Banovini. Grad je 2018. raspisao poziv za izradu projektne dokumentacije, a rekonstrukcija nije započela, naša je briga ogromna, govori. - Postoji nestabilnost i školskih i vrtićkih zgrada na cijelom ovom području, konstantno se mijenja sigurnost školskih zgrada i vrtića. Školske zgrade su i prije potresa bile u lošem stanju, dodaje.

Lovrić: Zgrade u više nego dobrom stanju

No Lovrić se ne slaže s Radošević. Tvrdi da je sigurnost školskih i vrtićkih zgrada je jako dobra, "u dobrom su stanju, u više nego su dobrom stanju zagrebačke škole", ističe.

- Mi smo u potresu 22. ožujka imali smo štetu na 175 školskih i vrtićkih objekata, do 1. rujna je otklonjena šteta na 161 objektu, tamo je redovito tekla nastava. U vrtićima se svakodnevno odvija rad. Najveći test je bio potres 29. prosinca kada nije došlo do nikakvih šteta na onome što smo obnavljali, tvrdi Lovrić.

Radošević: Podaci bi trebali biti javno dostupni Što se tiče samog slučaja OŠ Jure Kaštelana, Lovrić ističe sljedeće.

- Zbog prelaska u jednu smjenu i potrebe za rekonstrukcijom objekta, mi to pripremamo i sasvim sigurno u ovoj kalendarskoj godini će biti raspisan natječaj za radove i radovi će krenuti. Statika škole i sigurnost učenika u toj školi nisu ugroženi.

Radošević se osvrnula na izjave Lovrića vezano uz sigurnost škola.

- Naša škola je 2012. imala seizmičku analizu, utvrđeno je da zgrada nije seizmički otporna. Neke škole niti nisu imali preglede statičara. Kod nas je bio brzi pregled, a ta zelena naljepnica, nova, nije stavljena, tako da mi nemamo niti ime statičara niti izvješće, a što bi trebao biti javni podatak. Druge škole su u sličnom problemu.

Vježba prvog dana nastave

Lovrić pak kaže da je stavljena zelena naljepnica.

- Potres koji se dogodio 22. ožujka i ovi sada, pokazalo se suprotno, da je OŠ Jure Kaštelana statički otporna, nije bilo značajnije štete niti tada niti sada. Sustavno se pregledavaju objekti, naročito od 29. prosinca naovamo. Nismo pregledali sve, jer jednostavno neki objekti nemaju nikakvih naznaka štete. Nema potrebe da ih obilaze statičari.

Također, učenici u zagrebačkim školama bi prvi dan nastave, dakle u ponedjeljak 18. siječnja trebali proći simulaciju evakuacije, a u slučaju mogućeg novog potresa.

- Zakonska je obveza škola u Hrvatskoj da jednom u dvije godine izvode evakuacijske vježbe. Gradski ured za hitne situacije je inzistirao da se to izvodi jednom godišnje. Protekle jeseni je velika većina škola izvela te vježbe, ističe Ivica Lovrić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!