Lovrić: Tomašević pogoduje oglašivačima, obratit ćemo se DORH-u

18.09.2023.

12:45

Autor: A.V./HRT/Hina

Ivica Lovrić i Gordana Rusak

Ivica Lovrić i Gordana Rusak

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Vijećnici Kluba neovisnih gradskih zastupnika Ivica Lovrić i Gordana Rusak najavili su da će Državnom odvjetništvu dostaviti dokumente koji pokazuju da gradonačelnik Tomislav Tomašević pogoduje oglašivačima koji postavljaju reklamne panoe u gradu, zaobilazeći zakone i pravilnike.

- U Zagrebu imamo 1700 bespravno postavljenih reklamnih panoa. Umjesto da ih ukloni, Tomašević ih legalizira. U zadnjih šest mjeseci legalizirao ih je 120, njih 86 je od samo jedne tvrtke, rekao je zastupnik Lovrić na konferenciji za novinare na raskrižju Zagrebačke avenije i Savske ceste.

Na toj lokaciji je reklamni pano za koji je gradonačelnik potpisao ugovor s oglašivačem u veljači prošle godine. U ugovoru je navedena veličina panoa od 59,25 kvadratnih metara, a stvarana veličina je 75 metara, kako bi se zaobišao propis koji nalaže da veličina svijetlećih reklamnih panoa ne smije premašiti 60 kvadratnih metara, tvrdi Lovrić.

To je, kazao je, očigledan primjer pogodovanja pojedinim skupinama pa će podatke o tom i drugim sličnim primjerima dostaviti Državnom odvjetništvu.

Uz to, sporni reklamni pano krši još nekoliko propisa koji nalažu da se oni ne smiju postavljati 100 metara prije raskrižja i 50 metara poslije.

Vijećnica Gordana Rusak je rekla da se Tomašević prije izbora predstavljao kao 'zeleni gradonačelnik', a nakon izbora provodi ekocid u glavnom gradu.

- U Ulici Tina Ujevića u svibnju je porušeno drveće da bi se počeli graditi stupovi za reklamne panoe. Isto tako, na Aveniji Marina Držića porušen je čitav drvored radi reklamnih panoa, rekla je.

Rusak je zbog toga prozvala organizacije civilnog društva rekavši da nisu bile tako glasne kao kad se na Trgu žrtva fašizma posjekla magnolija. No još veći problem od rušenja drveća jest svjetlosno zagađenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!