Navodne nepravilnosti u radu Zagrebačkih cesta i jagodari na Gradskoj skupštini

27.04.2023.

12:39

Autor: Hina/E.P.C.

Zagrebačka Gradska skupština, aktualni sat

Zagrebačka Gradska skupština, aktualni sat

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Na aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine nezavini zastupnik Ivica Lovrić upozorio je na navodne nepravilnosti u radu Zagrebačkih cesta, a gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će, dokaže li se da su se materijali te tvrtke koristili u privatne svrhe, biti sankcija.


Ivica Lovrić je postavljajući pitanje gradonačelniku, pred zastupnicima prikazao videozapis o navodnim nepravilnostima u Zagrebačkim cestama. Uputio je gradonačelnika Tomislava Tomaševića da provjeri koliko je asfalta ta tvrtka proizvela za rekonstrukciju Sljemenske ceste, a koliko ugradila.


- Od 400 tona asfalta, Zagrebačke ceste ugradile su 200 tona u Sljemensku cestu. Raspitajte se gdje je otišao ostatak, rekao je Lovrić i zapitao gradonačelnika zašto, s obzirom na brojne nepravilnosti, nije za godišnju Nagradu grada Zagreba predložio voditelja te podružnice Juricu Krležu.


Lovrić je istaknuo da svakodnevno dobiva videozapise o nepravilnostima u toj podružnici Zagrebačkog holdinga, i dodao da zaposlenici Zagrebačkih cesta istovremeno asfaltiraju sljemensku cestu, ali i dvorište u Gračanima.


- Zašto niste svog bivšeg šefa prijavili kada je nosio 50 tisuća eura u kešu ravnatelju HRT-a, odgovorio je Tomašević Lovriću, ali i napomenuo da će Gradska uprava provjeriti njegove navode o nepravilnostima. 


- Ako je išta od ovoga točno, ako je itko koristio službene materijale i strojeve koristio za privatne svrhe, vjerujte da će biti sankcioniran, istaknuo je Tomašević.


Ocijenio je da su Lovrićeve primjedbe licemjerne, jer se, rekao je, danas Uskok bavi kriminalnim radnjama iz bivše vlasti u kojoj je i on sudjelovao.


- Prije tjedan dana uhićena je jedna bivša zaposlenica Ureda za graditeljstvo, koja je navodno, prema optužnici USKOK-a, legalizirala nepostojeću zgradu, rekao je Tomašević. 


Možda se neki vaši jagodari bune jer su do sada dobivali lokacije preko veze.

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik


Zastupnica Stranke rada i solidarnosti Gordana Rusak upozorila je na aktualnom satu na problem smanjenog broja lokacija za štandove za ovogodišnju prodaju jagoda i poskupljenje najma javnih površina. Istaknula je da su jagodari na koljenima, a da ih Gradska uprava ne želi primiti.


Tomašević joj je odgovorio da je još prošle godine zagrebačkim jagodarima najavio model javnog natječaja, s obzirom na to da su se do sada, tri krovne udruge borile i svađale oko lokacija, a da je, prema optužnici USKOK-a, sam bivši gradonačelnik Milan Bandić dodjeljivao lokacije pojedinim udrugama i proizvođačima bez jasnih kriterija.


- Možda se neki vaši jagodari bune jer su do sada dobivali lokacije preko veze. Ja sam osobno prošle godine primio sve udruge jagodara i najavio natječaj, rekao je istaknuvši da su udruge primili i nedavno. Najavio je da će usvojiti njihove prijedloge na sljedećem natječaju.


Stanovi za javni najam i regulacija cijena najma 


Na pitanje zastupnice Možemo! Marijane Rimanić o planovima za izgradnju javnih stanova za najam, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je da će se uskoro ponovno regulirati cijena najma u gradskim stanovima, koji će ići u dvije grane - za socijalni najam i priuštivi najam.


Najavio je i kako će grad regulirati paušalnu cijenu za kratkoročni najam smještaja, odnosno naknade po ležaju koje plaćaju iznajmljivači.


Korlaet je spomenuo i projekt izgradnje javnih stanova u Podbrežju i planove za nove gradnje u Borovju. Napomenuo je da će se sigurno pronaći model da se u Bloku Badel, projektu koji je najdalje otišao u realizaciji, pronaći način da se dio stanova stavi u javni najam.


U dnevni red sjednice Gradske skupštine usvojeno je pet točaka po hitnom postupku koje je predložila Gradska uprava.


Među njima je i sporazum o realizaciji Jarun Panorama Projekta te ugovor o financiranju uređenja građevinskog zemljišta za izgradnju prometnica za stambeni kompleks Srebrnjak, u kojem tvrtka investitor Silver Hill daruje Gradu Zagrebu izvođenje radova pristupne prometnice s pratećom infrastrukturom u tom kompleksu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!