12:20 / 07.12.2020.

Autor: Dominique Bratović Vela/Dnevnik HTV-a/IMS

Lovrić za Dnevnik HTV-a: Želim vjerovati da ćemo drugo polugodište nastaviti po modelu A

-

-

Foto: - / -

Iako u gradu tvrde kako ti rezultati potvrđuju da učenici u školama nisu prenositelji zaraze, odlučeno je da sve srednje škole od 14. prosinca prelaze na online nastavu.
I prije Vladine odluke da sve srednje škole u zemlji od idućeg tjedna prelaze na online nastavu, Grad Zagreb donio je takvu odluku nakon objave rezultata antigenskog testiranja provedenog u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama. Od malo više od 2000 testiranih učenika, kod njih 1% u osnovnim i 2,2% u srednjim školama potvrđena je asimptomatska zaraza koronavirusom. Zaraza je potvrđena i kod malo više od 3% od 365 testiranih zaposlenika.

➡️ Njemački ministar: Postojeće mjere nedovoljne za obuzdavanje drugog vala pandemije
➡️ Lovrić za Dnevnik HTV-a: Želim vjerovati da ćemo drugo polugodište nastaviti po modelu A
➡️ Nela Sršen: Da su ljudi ranije shvatili svrhu mjera, ne bismo došli do ove situacije

Ivica Lovrić, pročelnik ureda za obrazovanje Grada Zagreba rekao je za Dnevnik HTV-a da su rezultati ovih testiranja, kao i veliki broj razreda i djelatnika u samoizolaciji zbog kojih je preko 20 posto zagrebačkih škola već odrađivalo nastavu na daljinu te intencije da bi se ta situacija mogla pogoršati, bili ključni razlog za ovu odluku.

- Pred nama su božićni blagdani, pa smo željeli u mirnijem ozračju smanjiti kretanje u prometu i na javnim površinama, da zadnjih osam radnih dana školarci provedu doma. Naš je cilj bio da izdržimo što je moguće dulje, rekao je, dodavši kako nisu nažalost izdržali do kraja polugodišta, ali smatra da osam radnih dana online nastave neće biti previše.

- Mislim da smo odluku donijeli u pravom trenutku, rekao je naglasivši kako je od danas pojačani broj škola koje rade po modelu C, pa u Gradu misle da je od sljedećeg ponedjeljka pravi trenutak za prelazak na online nastavu.

Ovo je preliminarno istraživanje, napomenuo je, dodavši kako žele čvrsto vjerovati da će iduće polugodište održavati nastavu po modelu A.

Na pitanje hoće li se online nastava nastaviti i u drugom polugodištu, odgovorio je:

- Ovo je preliminarno istraživanje koje je u biti podloga za jedno pravo znanstveno istraživanje koje ćemo s Institutom za medicinska istraživanja nastaviti u drugom polugodištu, a ja želim čvrsto vjerovati da ćemo u drugom polugodištu, od 18. siječnja, imati prvenstveno redovitu nastavu po modelu A, rekao je.

Cijena testa 66 kuna

Znanstvenik Ivan Đikić nedavno je izjavio da cijena jednog testa stoji oko 46 eura što je, rekao je, znatno više od svih ostalih europskih zemalja. Na pitanje koliko košta cijena jednog testa u Zagrebu, Lovrić kaže:

- Cijena tog testa je 66 kuna i radi se o najkvalitetnijim testovima trenutno za tu cijenu, odgovorio je u Dnevniku Lovrić, a nadovezao se Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", rekavši da se ti testovi smatraju jednima od tri najbolja antigenska testa u svijetu.

- Predmnijevajući da će prevalencija bolesti biti vrlo mala u ovoj populaciji, da smanjimo broj lažno pozitivnih odnosno lažno negativnih, uzeli smo najbolje što se na svjetskom tržištu ovog trenutka nudi, po istoj cijeni kakvu plaćaju Nijemci ili bilo tko drugi, dodao je Šostar.

Ovakve rezultate testiranja u školama su, kaže, očekivali.

- Imamo u srednjim školama dva manja grupiranja pozitivnih. Nastavnici su 2,4 posto pozitivni u osnovnim, a 4,5% u srednjim školama. Isto imamo jedno veće grupiranje u jednoj srednjoj školi. To je očito nepridržavanje mjera nažalost, i nikakav drugi razlog. Tako da je to sve bilo očekivano, rekao je.

Na pitanje koliko će ovakve mjere pridonijeti suzbijanju zaraze, rekao je da se u Zagrebu ne može govoriti o žarištu.

- Imamo horizontalno širenje, obiteljsko, odnosno unutar prijateljskog kruga, rekao je dodavši kako vjeruje da će i ovo doprinijeti u konačnici jednom smanjivanju širenja zaraze.

- Pokazalo se ipak da naši učenici, ovi koji su išli na redovitu nastavu, nisu u onoj mjeri širili Covid kao što se predmnijevalo, zaključio je.

Na pitanje primjećuje li da nove mjere i novčane kazne donose rezultate, Šostar odgovara:

- Mi smo prije 15-ak dana, nešto malo više, imali čak 45 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih. Danas je on nešto manji, već nekoliko dana ispod 30 posto. Mislim da će taj postotak malo porasti s obzirom na povećan broj testiranja, ali bez kvalitetnog provođenja mjera sasvim sigurno da pomaka neće biti, rekao je.

"ECDC predviđa vrhunac epidemije između Božića i Nove godine"

Pročelnik ureda za obrazovanje Grada Zagreba Ivica Lovrić je u razgovoru za Dnevnik HTV-a izrazio podršku i obrtnicima, rekavši da mu je osobno teško vjerovati da trgovački centri mogu raditi, a da zagrebački obrtnici na Trgu bana Jelačića ne mogu prodavati svoje proizvode.

- Moja supruga je htjela ići nešto kupiti za našeg unuka i vratila se praktički neobavljenog posla. Kaže da to nisu bile normalne gužve. Dakle, zaista treba se pridržavati mjera i onda se ne moramo bojati, dolaze bolja vremena. Mi znamo da ECDC predviđa da će naš vrhunac epidemije biti negdje u zadnjem tjednu između Božića i Nove godine. Meni je teško predvidjeti kako ćemo se ponašati. Znamo da su sada brojevi manji jer se preko vikenda manje testira. Brojke će sigurno od četvrtka, petka i dalje početi rasti. Dao Bog da se varaju i da se te brojke počnu smanjivati, da bude što manje umrlih i teško bolesnih, nadovezao se Šostar.

Pogledajte cijeli razgovor:Srednje škole na daljinu

Iako u gradu tvrde kako ti rezultati potvrđuju da učenici u školama nisu prenositelji zaraze, odlučeno je da sve srednje škole od 14. prosinca prelaze na online nastavu.

U zagrebačkoj 15. gimnaziji, popularnom MIOC-u, nastava se već održava na daljinu, i to drugi put od početka školske godine.

- U petak smo dobili preporuku iz Štampara jer nam je 10 razrednih odjela bilo u samoizolaciji, što je čak veći broj od onog broja razrednih odjela koji su bili u samoizolaciji u listopadu, kada smo također bili dva tjedna, kaže Ljiljana Crnković, ravnateljica 15. gimnazije u Zagrebu.

Sa sve većim brojem  učenika u izolaciji posljednjih dana dugo smo i izdržali nastavu licem u lice, ističe Zlatko Stić, ravnatelj zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, škole s više od 1000 učenika. Sad je došlo vrijeme da se svi dobro pripreme za nastavu na daljinu.

- Vrši se provjera opreme kod učenika, za srednje škole najvažnije je da provjerimo učenike 1. razreda koji nisu bili kod nas kod prvog lockdowna, to je ovaj tjedan važno da pripremimo da bismo u ponedjeljak startali koliko- toliko zamjenskom nastavom, kaže Stić.

Jer, bez obzira na tehnologiju i digitalne platforme koje su svladali od proljeća- nastavu u razredu teško je kvalitetno nadomjestiti.

Nastava na daljinu u strukovnim predmetima poseban je izazov, znaju to od prvog zatvaranja u proljeće u strukovnim i obrtničkim školama: tu su šišanja, kemijski procesi, gdje učenik mora odvagnuti boju, detaljno mjeriti, izoštriti vještine.

Kako bi se smanjile gužve u javnom prijevozu i dnevnim migracijama, školski praznici već su produljeni u cijeloj zemlji do 18. siječnja.  Budemo li odgovorni i strpljivi, kažu u školama, moći ćemo se vratiti u razrede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!