20:52 / 02.03.2018.

Autor: M.M./HRT

Lovrinović: Gdje god taknete, nije dobro

-

-

Foto: - / -

U Temi dana gostovali su Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku i Ante Babić iz HDZ-a.
Evanđelje, banane, Prvi svjetski rat i brojne druge teme bile su noćas predmet rasprave u Saboru. Dvanaest oporbenih zastupnika uspjelo je zahtjevima za stanke i replikama dovesti stanje do apsurda kako bi upozorili na svoje nezadovoljstvo izmjenama saborskog Poslovnika. Tijekom dana, vladajuća većina izabrala je novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a oporba je postigla dogovor o pokretanju opoziva ministrice Martine Dalić. U Temi dana gostovali su Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku i Ante Babić iz HDZ-a.

Babić je rekao da je sama rasprava iznenadila mnoge u Hrvatskom saboru, pogotovo kada su oporbeni klubovi tražili stanke zbog cijena banana ili Evanđelja po Mateju. Nije dobro da se na takav sarkastičan način govori o tako važnoj temi za oporbu u Hrvatskom saboru, istaknuo je.

Lovrinović je rekao kako je jasno da se izmjenama i dopunama Poslovnika želi ograničiti sloboda govora saborskih zastupnika. Mi smo dobili povjerenje od građana i nitko nam ne smije na takav način sprečavati da govorimo. Istaknuo je kako sve govori da Sabor gubi na svojoj važnosti, i zaista se to dobrim dijelom pretvara u cirkus.

Babić mu je odgovorio da se nikomu ne želi zabraniti da govori. Svjedoci smo zloporabe stanke. Cilj je bio da se govori o meritumu, a ne o efemernim stvarima.

Lovrinović se osvrnuo i na izbor predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kazavši kako je to bio nedemokratski postupak i kako bi bilo puno bolje da se raspisao novi natječaj. Gdje god taknete, vidite da nije dobar način rada i ja sam zbog toga zabrinut, zaključio je Lovrinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!