08:16 / 27.09.2018.

Autor: M.M./HRT

Lovrinović: Moramo pronaći način da ljudi više zarađuju

-

-

Foto: - / -

Smanjuje se stopa PDV-a za namirnice koje su za građane bitne, ali praksa je znala pokazati da to smanjenje ne treba nužno utjecati na cijene.
Pred saborskim zastupnicima danas je prvo čitanje paketa izmjena devet poreznih zakona koje je Vlada prošli tjedan uputila u Sabor. Ključne izmjene odnose se na smanjenje PDV-a za skupinu prehrambenih proizvoda, ukidanje dijela doprinosa te podizanje praga za oporezivanje po najvišoj stopi. Opća stopa PDV neće se mijenjati. Ovo je treći krug porezne reforme. Ukupno porezno opterećenje trebalo bi biti 6,3 milijardi kuna.

Gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska bili su Grozdana Perić, predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun (HDZ), i Ivan Lovrinović, član saborskog Odbora za financije i državni proračun (Promijenimo Hrvatsku).

Smanjuje se stopa PDV-a za namirnice koje su za građane bitne, ali praksa je znala pokazati da to smanjenje ne utječe nužno na cijene.

Kada se rade projekcije, nastoji se obuhvatiti onu skupinu roba koje najviše trošimo i koje na taj način mogu pomoći kućnim budžetima. Smanjenje bi trebala biti stopa na 13 posto s 25, to je znatno. Time se ostavlja mogućnost trgovačkim lancima da snize cijene i mislim da će u ovoj tržišnoj utakmici svi nastojati biti konkurentni i da će nastojati smanjiti cijene, istaknula je Perić.

Lovrinović je rekao da je Odbor za gospodarstvo i finacije stranke Promijenimo Hrvatsku analizirao prijedlog tih poreznih zakona i došao do zaključka da neće poboljšati položaj građana. Poznata je praksa da trgovci nerado smanjuju cijene, već tu razliku, to smanjenje, shvate kao mogućnost zarade za sebe. Ako se nešto sitno i dogodi, trajat će nekoliko tjedana ili mjeseci i stvari će se vratiti na staro. I prethodne vlade stalno se bave čačkanjem po poreznim sustavima i zakonima. To je negativno, loše za građane i nesigurno za strane investitore. Ključno pitanje je kako povećati plaće u ovoj zemlji, istaknuo je.

Dodao je da se od PDV-a prikupi u državni proračun oko 50 mlrd. kuna te istaknuo da najviše PDV plaćaju siromašni i srednji sloj - oni financiraju ovu državu, financiraju rashode i oni su tu ključni. Prava priča su rashodi državnog proračuna. Svake godine dodatno treba iz proračuna osigurati 17 mlrd. za mirovine, oko 3 mlrd. za zdravstvo i više od 10 mlrd. za kamate bankama koje država duguje zbog zaduživanja obveznicama. Stranka Promijenimo Hrvatsku, kada dođe na vlast, uvest će porez na imovinu banaka pa neka i te institucije snose teret ovoga, a ne samo sirotinja i srednji sloj, oni koji žive od svog rada. To će se onda zvati porezna reforma. Ovo je samo stvaranje dojma da se nešto radi.

Perić se nije složila s njim te je istaknula da je to čista populistička politika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!