16:53 / 01.04.2019.

Autor: D.M./HRT

Lovrinović: Naše mirovine drže stranci - okupirani smo

-

-

Foto: - / -

Ivan Lovrinović u emisiji 'Oporbeni zarez? odgovarao je na pitanja što će biti s Uljanikom i treba li Hrvatska uvesti euro.
Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u emisiji 'Oporbeni zarez' odgovarao je na pitanja što će biti s Uljanikom, kakva je budućnost Agrokora, kako djeluje Hrvatska narodna banka i treba li Hrvatska uvesti euro.

Borba interesnih skupina oko obale Uljanika

Lovrinović smatra kako od restrukturiranja neće biti ništa, Vlada u godinu i pol dana nije napravila ništa. Dapače - brodogradilišta su dovedena u težu situaciju, kaže i dodaje kako su u igri borbe interesnih skupina iz Istre i drugih dijelova da Uljanik nestane i da ga se izmjesti, da se taj dio obale pretvori u rezidencijalni dio s marinom. Smatra da bi u probleme mogla doći i druga brodogradilišta.

Znate li tko je vlasnik Fincantierija?

- Kinezi i Koreanci proizvode 'velike kutije', tankere i trajekte. Moramo se kako Njemci okrenuti proizvodnji posebnih brodova, ili se okrenuti vojnoj industriji i proizvodnji dijelova za obnovljive izvore energije. Dominantni vlasnik Fincantieri brodogradilišta je Fin-tecna - to je financijska institucija koja je u 100-postotnom vlasništvu talijanskog ministarstva gospodarstva. Preko Fin-tecne - Italija je u vlasništvu 72 posto brodogradilišta Fincantieri, kazao je Lovrinović. 

"Zar ne vidimo, ljudi - što se događa pred našim očima?"

U emisiji je više puta ponovio kako je Hrvatska financijski okupirana zemlja. Mirovinski fondovi su postali druga najveća financijska moć u ovoj zemlji. Oni će za dvije godine imati više imovine nego što će državni proračun imati prihoda. Od drugog mirovinskog stupa zarađuju samo menadžeri mirovinskih fondova, a sva četiri mirovinska fonda su u vlasništvu stranih banaka. Oni su od početka 2. mirovinskog stupa zaradili neto oko 8 milijardi kuna.

Skupina Borg i dalje 'drma'

- Od svih financijskih sredstava u svim financijskim institucijama - stranci upravljaju sa 640 milijardi kuna a domaći vlasnici sa samo 60 milijardi. Koga stranci financiraju? Turizam, trgovinu i stanogradnju, a industrija i poljoprivreda svedene su na margine. Hrvatska ne može tako ostvariti bitan rast, zaključio je Lovrinović. Dodao je kako 'Borg skupina' još uvijek drma ovom državom, te da priča o Agrokoru ni izdaleka nije gotova. Ostaje pitanje koncesije nad poljoprivrednim zemljištem i rješavanje pitanja tužbi. Upozorio je na nužnost očuvanja voda.

Pozvao je sve građane da izađu na izbore - i tako promijene stvari. Njegova stranka neće sudjelovati na izborima za Europski parlament. On osobno simpatizira Mislava Kolakušića.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!