12:14 / 29.01.2019.

Autor: M.Š./Hina

Lovrinović: Zemlju domaćim proizvođačima, a ne stranim vlasnicima Agrokora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović pozvao je vladajuće da, umjesto stranim vlasnicima Agrokora, poljoprivredno zemljište daju u zakup domaćim proizvođačima.
Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović pozvao je danas vladajuće da, umjesto stranim vlasnicima Agrokora, poljoprivredno zemljište daju u zakup domaćim proizvođačima, a načelnike i gradonačelnike da ne potpisuju anekse ugovora o produljivanju zakupa društvima iz Agrokora.

- Poljoprivredno zemljište ne treba dati stranim vlasnicima koji su preuzeli Agrokor, nego domaćim proizvođačima, naglasio je Lovrinović na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

- Ova vlada koja je optužila bivšeg vlasnika Agrokora da je koristio državu za razvoj Agrokora, sada to isto čini još očiglednije, ali u interesu stranih vlasnika, ustvrdio je Lovrinović prozivajući ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da potiče načelnike i gradonačelnike na potpisivanje aneksa ugovora o produljivanju zakupa društvima iz Agrokora.

- Ministar poljoprivrede ne želi potpisati te ugovore jer zna da će time na sljedećim izborima izgubiti birače, ocijenio je.

Lovrinović je također upozorio na pad broja radnika u Agrokoru od početka krize te opasnost od dodatnih otpuštanja, ali i na manjkav sustav poticaja.

Stranka Promijenimo Hrvatsku, naglasio je, zauzima se za to da se napusti model prema kojem nekoliko tajkuna dobiva najveći dio najplodnije državne zemlje te da se okrene modelu OPG-ova.

Tajnik udruge OPG-ova Hrvatske "Život" Jurica Jašinski ustvrdio je da se i dalje nastavlja provoditi politika pogodovanja velikim tvrtkama na račun OPG-ova.

Zemljište koje je u zakupu, istaknuo je, trebalo je dati na raspolaganje OPG-ovima, odnosno domaćem stanovništvu.

- Nije se smjelo dopustiti da u nagodbu uđu zemljišta koja su u zakupu od države, rekao je Jašinski te dodao kako Zakon o postupku izvanredne uprava u trgovačkim društvima od sistemskog značaja nigdje ne predviđa automatsko prebacivanje zemlje.

- Nagodba na neki način mimo zakona dopušta upis zakupa na novonastala društva, ustvrdio je Jašinski te je i on pozvao načelnike i gradonačelnike da ne potpisuju anekse ugovora o produljivanju zakupa društvima iz Agrokora, već da raspišu natječaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!