11:45 / 14.04.2022.

Autor: U mreži Prvog/HR/D.S.

Lucić: Potrebno je vjerovati stručnim tijelima, a istraga ide dalje

U mreži Prvog

U mreži Prvog

Foto: HR / HRT

Objavljeni su rezultati istrage o padu besposadne letjelice koja se prije više od mjesec dana srušila u Zagrebu, nakon što je doletjela iz smjera Ukrajine. Istraga je pokazala da je nosila aviobombu s upaljačem, a nakon udara dogodila se eksplozija. Nije utvrđeno što je eksplodiralo, a još se ne zna ni tko je ni odakle lansirao letjelicu. Rezultate istrage o njezinu padu u Zagrebu analizirali su gosti u emisiji U mreži Prvog.

- Potrebno je vjerovati stručnim tijelima koja su iskazala svoje mišljenje i potrebno je dalje vršiti istraživanje, istraga nije završena, rekao je general zbora Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga.


Vjerojatno će se dugoročno saznati tko ju je lansirao jer postoji mogućnost da jednog dana netko javno progovori o tome odakle je i zbog čega ta letjelica poletjela prema Zagrebu, smatra Lucić.


Komentirajući činjenicu da je uništena crna kutija što dodatno otežava mogućnost da se istraži odakle je letjelica stigla Lucić kaže:


Ona je stigla iz države zahvaćene ratom, međutim teško je utvrditi tko ju je poslao i s kojom namjerom te je podsjetio da se tamo gdje se vode ratovi događaju svakakvi eksperimenti i koriste se različita oružja.


- Osim što imamo pravi rat imamo i cijeli niz drugih ratova, svjedoci smo informacijskog rata i prezentacija gdje svaka strana želi na svoj način predstaviti svoju istinu pred svijetom, a ovu letjelicu staroga tipa svatko može proglašavati da pripada drugoj strani, kaže Lucić i dodaje da će to vrijeme pokazati.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović smatra da je to tema koju treba zatvoriti, a istragu treba pustiti da se odvija do kraja.


- Do samog kraja rata nećemo znati, a možda nikad niti ne saznamo tko ju je lansirao, niti koji su bili motivi, a to je ključno rekao je Vidović.


Ključnim smatra i pitanje kako je moguće da je bespilotna letjelica provela gotovo sat vremena na nebu NATO zemalja i na kraju se srušila na širi centar glavnog grada Hrvatske, a da pri tom nitko nije reagirao. Na tome se radilo i objašnjeno je u potpunosti, no jučer nije bila tema konferencije za novinare, dodaje.


- Vjerujem da je to naučena lekcija i za oružane snage Republike Hrvatske, ali isto tako i za NATO, naglasio je Vidović.


- Što se tiče kvalifikacije kaznenog djela, ako se utvrdi onaj tko je poslao tu letjelicu i njegova namjera da se našteti Republici Hrvatskoj i sigurnosti njenih građana i imovine, tada to može biti okarakterizirano kao terorističko djelo ili čak kao državni terorizam, rekao je Ante Letica s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.


Upozorio je na čl. 5 NATO povelje koji propisuje da je napad na jednu zemlju, napad na cijeli NATO.


- Zbog ovoga je moglo doći do šireg sukoba, kaže Letica.


Za komunikaciju u kriznoj situaciji kada je letjelica pala, kaže da je možda bila nespretna.


- Umjesto da umirimo ljude, neki su vrlo tendenciozno govorili da je to "poruka Hrvatskoj", da je to napad na Hrvatsku, napad na Zagreb, što je izazvalo daljnju nesigurnost, strah i zabrinutost građana, smatra.

Pogledajte cijelu emisiju:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!