15:48 / 24.09.2020.

Autor: T.V./Hina

Lučić: Stvorili smo najbolju kompaniju na ovom području

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sve odluke u Agrokoru donosile su se u najboljoj namjeri jer inače ne bi stvorili najbolju kompaniju na ovom području, rekao je Lučić svjedočeći na suđenju bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću za zloporabe 'teške' 1,25 milijuna eura.
Svjedočenjem bivšeg Agrokorova potpredsjednika za financiranje Tomislava Lučića, koji je kazao da su se odluke u tom koncernu donosile u najboljoj namjeri, u četvrtak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću za zloporabe 'teške' 1,25 milijuna eura.

Ivica Todorić na suđenju nastavio s folklorom


Lučić je pojasnio da je sporna transakcija bila jedna od brojnih i uobičajnih Agrokorovih transakcija za pripremu kupnje slovenskog Mercatora. Svjedok je dodao da je ta transakcija donijela Agrokoru zaradu od 18 milijuna eura, dok je tim poslovnim potezom Agrokor uprihodio 45 milijuna eura.

Bivši Agrokorov stručnjak za financije je dodao da je kompanija za takve transakcije koristila najbolje odvjetnike, revizore, bankarske stručnjake i konzultante. Lučić je rekao da je među njima bio i slovenski stručnjak za faktoring Valentin Vičič koji je za svoje savjetodavne usluge plaćen provizijom od dva posto, što je, prema njegovu mišljenju, uobičajni iznos za takve poslove.

- Sve odluke u Agrokoru donosile su se u najboljoj namjeri jer inače ne bi stvorili najbolju kompaniju na ovom području. Predmetnu transakciju smo proslavili šampanjcem, ali i sokom ili kavom za one koji ne piju, zaključio je Lučić.

Na optuženičkoj klupi uz Ivicu Todorića u ovom su slučaju nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora, i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zloporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je poticala prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo je u tom glavnom dijelu slučaja Agrokor optužnicu podignulo prošloga tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!