Na moru spašeno desetero ljudi, uključujući sedmero Poljaka

10.10.2021.

11:59

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Saša Jurat, Lučka kapetanija Šibenik

Saša Jurat, Lučka kapetanija Šibenik

Foto: HRT / HTV

U tri akcije spašavanja na moru tijekom vikenda spašeno je desetero ljudi, među kojima i sedmero Poljaka s katamarana "Valeria" kod Kornata jer su zbog problema s motorom i jake bure bili nošeni prema otvorenom moru, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Neoprezni Poljaci po jakoj su buri krenuli iz Visa u Pirovac, a kod Rogoznice im se ugasio motor. Skiper je zatim odlučio dignuti jedro, ali ni ono nije bilo u funkciji. Valovi su dosezali do 4 metra pa je posada uputila poziv u pomoć. Lučka kapetanija brzo je reagirala i spasila Poljake.

- Bilo je teško. Drugačije je to kad je veća razlika u visini među brodovima, kazao je Saša Jurat iz Lučke kapetanije Šibenik. 

video thumb

Akcija spašavanja Poljaka trajala je u petak od 18.20 sati do subote u 00.17 sati na poziciji 10-ak nautičkih milja južno od Piškere (ispod Kornata). U akciju spašavanja isplovio je SAR brod Šibenik, koji je pronašao katamaran "Valeria" oko 21 sat, a kako komercijalne službe nisu htjele isploviti i obaviti tegljenje zbog jake bure, m/b Šibenik oteglio je katamaran do marine Piškera.


Uz spašavanje Poljaka s katamarana, tijekom jučerašnjeg dana spašene su dvije osobe u okolici otoka Vrtlac koje su bile na nasukanoj jedrilici koju su jaki udari bure razbijali od stijene otoka te su trebali hitnu evakuaciju s jedrilice.


U 21.05 sati je brodica RH 10 ZD stigla na mjesto nasukavanja ali se zbog jake bure i plićine nije mogla približiti nasukanoj jedrilici pa je ribarski brod "CORDIS I" krenuo u izvlačenje unesrećenih pomoću pomoćne brodice ribarskog broda. Posada pomoćne brodice ribarskog broda uspješno prekrcala unesrećene, te ih je uspješno prebacila na brodicu RH 10 ZD, koja je nastavila prema luci Gaženica. Po dolasku u luku, zbog proživljenog šoka članice posade organiziran je prihvat Hitne medicinske službe (HMS) u luci Gaženica.


Također, tijekom jučerašnjeg dana Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru - MRCC Rijeka zaprimila poziv od MRCC-a iz Rima za medicinskom evakuacijom osobe s kruzera Costa Luminosa koji je bio u visini otočića Jabuka jer je njemački državljanin (rođ. 1944) imao respiratornih problema (nije bilo vezano uz covid) te je trebao pomoć pri disanju (kisik ili respirator) budući da je gubio svijest. 


Djelatnici splitske lučke kapetanije su u dogovoru sa splitskom Hitnom pomoći ukrcali medicinske djelatnike s potrebnom opremom te su s brodom Pojišan u 18.40 sati isplovili prema Costa Luminosa. U 19.30 sati su djelatnici Kapetanije obavili prihvat pacijenta, a u 19.40 sati su uplovili u splitsku luku. Pacijent je prebačen vozilom hitne medicinske u Kliničku bolnicu Split, navodi se, među ostalim, u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!