Ludbreška Sveta nedjelja okupila više desetaka tisuća vjernika

04.09.2022.

12:57

Autor: HRT/Hina

Ludbreška Sveta nedjelja, procesija

Ludbreška Sveta nedjelja, procesija

Foto: HTV / HRT

Više desetaka tisuća vjernika okupilo se u nedjelju u Ludbregu na Svetoj misi kojom završava višednevna vjerska manifestacija Dani ludbreške Svete nedjelje.

Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško kazao je kako kršćani nisu mijenjali svijet revolucijama u krvi "jer Krist, njihov učitelj nije prolijevao tuđu, nego je prolio svoju krv". Poručio je da se treba češće sjetiti misli svetog Augustina o tome da su vremena kakvi smo mi jer "mi smo i naša crkva, i naši gradovi i sela i naše društvo i naš narod".

Željko Reiner, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora naglasio je kako su posljednje godine vrlo teške odnosno izazovne prije svega zbog pandemije Covida te gospodarske i energetske krize, krize hrane i značajne inflacije koja u zadnje vrijeme pogađa Hrvatsku ali i bogatije zemlje. Podsjetio je i na situaciju u Ukrajini koja, kako je kazao, plaća strašnu cijenu ljudskim životima i razaranjima. Naglasio je kako se Vlada mjerama othrvala svim izazovima i problemima, no osobno ga brine duh apatije i sveopćeg pesimizma koji sve više obuzima hrvatski narod.

U Ludbregu je kao izaslanica predsjednika RH-a bila Jadranka Žarković, savjetnica za odgoj i obrazovanje, a u ime predsjednika Vlade župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Ludbreško svetište Predragocjene Krvi Isusove veže se uz čudesni događaj koji se zbio godine 1411. godine, kada se tijekom mise u pretvorbi kruha i vina u kaležu doista pojavila Krv. Ono je među rijetkima u svijetu priznato bulom (svečanim papirnim pismom), a Sabor je godine 1739. u njemu odlučio izgraditi zavjetnu kapelu. Gradnju kapele pokrenuo je 1940. zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, a 1994. ju je blagoslovio kardinal Franjo Kuharić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!