08:48 / 27.10.2020.

Autor: M.M./Studio 4/IMS/HRT

Luetić: Aktivacija Arene znači da smo dosegnuli katastrofalni scenarij

-

-

Foto: - / -

Osoblje je na izmaku snaga, nedostaje lijekova, uvjeti u kojima pacijenti borave su očajni, nedostaje hrane za pacijente, a neki spavaju bez pidžama.
Osoblje je na izmaku snaga, nedostaje lijekova, uvjeti u kojima pacijenti borave su očajni, nedostaje hrane za pacijente, a neki spavaju bez pidžama. Je li covid bolnica u Dubravi u katastrofalnom stanju? 

Komora nije zaprimila ništa službeno rekao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić gostujući u Studiju 4.

Istaknuo je da su jučer vidjeli u medijima zabrinjavajuće pismo i da se nada da je zdravstvena inspekcija provjerila sve navode i da se, ako ima poteškoća, žurno radi da se one otklone.

- Imamo saznanja da je zbog povećanog priljeva pacijenata potrebno osnažiti osoblje u Dubravi  i liječnicima i medicinskim sestrama i koliko znam jučer je krenulo popisivanje liječnika i sestara iz drugih ustanova i imamo ekipe koje trebaju danas krenuti tamo, rekao je Luetić.

Istaknuo je i da u ovome slučaju ne vidi primarnu odgovornost liječnika.

- Ako je to točno liječnica se ograđuje od mogućih liječenja koji nisu bili u sklad s onim što se očekuje zbog manjka lijekova, ali sve treba provjeriti.

Pandemija otkriva najbolje i najgore u društvu, rekao je dodavši da je zdravstvo sada u fokusu jer se primarno bori s epidemijom.

- Otkriva najbolje - entuzijazam zdravstvenih radnika. U svim zemlja EU-a uveden je kovid dodatak na plaće, a u Hrvatskoj nije, ali zdravstveni djelatnici i dalje rade s velikim entuzijazmom. Otkrit će i slabosti, a tiču se strateškog promišljanja, sustava financiranja, upravljanja zdravstvenim sustavom.

Luetić je rekao da je Hrvatskoj nedostajalo liječnika i prije epidemija, te da bi broj od 2000 sustav sveo na normalno funkcioniranje.

Što se tiče poziva umirovljenim liječnicima, rekao je da već sada 511 umirovljenih liječnika radi u sustavu.

- Poziv shvaćamo kao mogućnost da kolege koje se osjećaju sposobnim mogu da pružiti svoje znanje i iskustvo. Naravno da se misli na njihovu dob i rizičnu dobnu skupinu i oni nisu kategorija koja će raditi na primarnoj liniji, ali jedan radiolog može očitavati CT ili magnetsku snimku i da ne izađe iz svoga doma.

Osvrnuo se i na ideju da bi država napravila svoju veledrogeriju. Rekao je kako smatra da je to ideja koja nije dobro promišljena.

Na pitanje koja je najveća opasnost za zdravstveni sustav rekao je da je to preopterećenost. 

- Imamo situaciju galopirajuće pandemije i situaciju izrazito opterećenog i skoro slomljenog sustava traganja za kontaktima. Testiranje ima smisla ako od zaraženog kontaktirate kontakte i izolirate ih, a naši epidemiolozi trenutno to više ne stižu. Efekt je da se izolirani ljudi stave u izolaciju i da ne šire bolest dalje. A ako vi i ne znate da ste ste kontakt oboljelog, krećete se u društvu i tako se širi bolest. Time dolazimo do preopterećenog zdravstvenog sustava, rekao je.

Dodao je da brojeve kojima svjedočimo zadnjih tjedan dana u bolnicama ćemo vidjeti tek za 10-14 dana.

- Naši brojevi hospitaliziranih ići preko 3000, neki čak kažu i preko 4000, a to naš sustav može podnijeti, ali će bitno biti narušeno pružanje zdravstvene zaštite za ostala akutna stanja. 

Istaknuo je i da ako dođe do aktivacije Arene to znači da smo dosegnuli katastrofalni scenarij.

- Nadam se da ova ugroza neće trajati dugo. Ali sigurno u 6-12 mjeseci morat ćemo se boriti s epidemijom. Vjerujem da ona neće biti plamteća kao i sada i da ćemo uspjeti iskontrolirati ove brojke.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!