Luetić u Dnevniku: Želimo urediti sustav

13.02.2023.

19:33

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Krešimir Luetić

Krešimir Luetić

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić u središnjem Dnevniku govorio je o situaciji u liječničkoj struci, kroz prizmu najave prosvjeda 18. ožujka. 

Na početku se osvrnuo na najavu prosvjeda.

- Zahtjevi su još prošloga kolovoza prihvaćeni od strane ministra i prihvaćeni su rokovi. Rokovi koje Ministarstvo nije ispoštovalo. Zakon o radnopravnom statusu već je trebao biti u saborskoj proceduri, toliko o visokoj realizaciji naših zahtjeva, istaknuo je Krešimir Luetić u središnjem Dnevniku, dodajući da je liječnicima dosta sastanaka na kojima se ništa ne riješi.

- Naš se zdravstveni sustav na ovaj način dodatno urušava, ističe Luetić dodajući da su potrebne mjere koje će biti atraktivne za mlade liječnike.

- Hrvatski liječnici ostvaruju tri milijuna prekovremenih sati godišnje. Želimo urediti sustav. Bez toliko prekovremenih sati sustav ne bi mogao funkcionirati, dodaje ističući da ima premalo ljudi. 

- S dovoljnim brojem izvršitelja koji će biti temelj za dostupnu zdravstvenu zaštitu, a isto tako kvalitetnu uslugu. Hrvatski liječnici traže, to je jedan od zahtjeva, primjerice za neki pregled da imamo 30 minuta, a što tražimo i mi i pacijenti, a ne pet ili deset minuta, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!