Luka Split: Prva analiza troske - nema arsena ni nikla

20.04.2023.

16:49

Autor: Hina/HRT/D.S.

Uskladištena troska, arhivska fotografija

Uskladištena troska, arhivska fotografija

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Inspekcijski nadzor Državnog inspektorata u splitskoj Luci d.d. nije utvrdio nepravilnosti te je dodatno naloženo uzimanje uzoraka sipkih tereta, a prva analiza troske potvrdila je da ne sadržava arsen ni nikal, priopćeno je iz te luke.

Nadzor je trajao od 18. do 20. travnja i u njemu su sudjelovali inspektori zaštite okoliša i sanitarne inspekcije. Kako se navodi u priopćenju, načinjen je uvid u svu poslovnu dokumentaciju društva i sve sigurnosno-tehničke listove, a obavljen je i detaljan pregled poslovnih procesa i stanja na terenu te nisu utvrđene nepravilnosti.


Osim toga, u sklopu nadzora provedenog po nalogu ovlaštenih inspektora stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije uzeli su i ispitali uzorke svih sipkih tereta na području te luke.


Inspektorima su dostavljeni i rezultati u međuvremenu provedene analize tereta u ovlaštenim međunarodnim tvrtkama. Rezultati te analize su pokazali da su troska i petrolkoks, koji je u zatvorenom skladištu, u skladu sa sigurnosno-tehničkim listovima koje je dostavio vlasnik tereta, navodi se u priopćenju. Potvrđeno je i da ti tereti nisu u kategoriji opasnih tereta, da nisu štetni za zdravlje niti mogu biti izvori onečišćenja zraka arsenom ili niklom.


- Ovo je već treći inspekcijski nadzor tijekom kojih je potvrđeno da Luka d.d. kontinuirano poduzima niz raspoloživih mjera i maksimalan angažman u cilju smanjenja emisija prašine s lučkog područja i negativnog utjecaja iste na okoliš. Svježe pristigli rezultati analize tereta u ovom trenutku ne upućuju na mogući izvor povremenog prekoračenja arsena u zraku iz tereta na lučkom području pod upravljanjem Luke d.d., kao ni u procesima prekrcaja unutar luke, te smo prvi zainteresirani za otkrivanje izvora prekoračenja, poručuje direktor Filip Rogošić.


Podsjeća da je prosječna vrijednost količine arsena u zraku tijekom cijelog razdoblja mjerenja kvalitete zraka lebdećih čestica (LČ PM10) u granici dopuštenih srednjih godišnjih graničnih vrijednosti, uz zabilježenih sedam prekoračenja u 30 dana mjerenja.


- Povećane vrijednosti nikla nisu zabilježene u ovom mjerenju, stoga molimo medije za preciznost oko tvrdnji o količini arsena i nikla u zraku, zaključuje se u priopćenju.


Građani koji žive u blizini splitske sjeverne luke u naseljima Brdima i Neslanovcu prosvjedovali su krajem ožujka tvrdeći kako imaju i zdravstvenih problema zbog čestica sipkog tereta iz luke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!