12:52 / 02.04.2019.

Autor: V.K./Hina

Lukačić: Prostor u Zagrepčanki primjeren je Zavodu za vještačenje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ljubica Lukačić (HDZ), vezano za preseljenje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, istaknula je da upravo takav prostor postoji u zgradi Zagrepčanke.
HDZ-ova saborska zastupnica Ljubica Lukačić, vezano za preseljenje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, istaknula je potrebu prilagođavanja prostora za pristup osobama s invaliditetom, ističući da je upravo takav prostor u zgradi Zagrepčanke.

Lukačić je u izjavi novinarima u Saboru neprimjerenim ocijenila tekst u Jutarnjem listu da će se Zavod iz državnog, gdje ne plaća najam, preseliti u skupi prostor u Zagrepčanki čiji će najam mjesečno stajati oko 400.000 kuna. Upozorila je da je Zavod sada smješten na tri lokacije u Zagrebu, od kojih nijednu ne smatra primjerenom za osobe s invaliditetom.

- Zaposlenici koji ondje rade nemaju primjerene uvjete. Zavod za vještačenje nema dovoljno vještaka, a u prvim mjesecima ove godine pristiglo je više desetaka tisuća predmeta hrvatskih branitelja za vještačenje. Kada se tome doda vještačenje osoba s invaliditetom u sustavu socijalne skrbi i svim drugim sustavima, Zavod za vještačenje godišnje izvještači oko 120.000 ljudi i to treba učiniti u primjerenom prostoru, poručila je.

Lukačić je podsjetila da Zavod djeluje od 2014. pa su osobe s invaliditetom očekivale za njih primjeren prostor i brzo vještačenje, što do danas nisu dobili. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, dodala je, taj je problem imalo u i Splitu, gdje sada ipak postoji nova zgrada u koju osobe s invaliditetom mogu primjereno doći na vještačenje.

- Očekujemo da će to uskoro biti i u Zagrebu, a jedini prostor u gradu koji je tome prilagođen jest onaj Zagrepčanke, ustvrdila je.

Ministarstvo državne imovine, kaže, dalo je mišljenje da nijedan drugi prostor ne može "dati" Zavodu, iako u Zagrepčanki postoje i dizala prilagođena osobama s invaliditetom, a ondje je smješten i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!