11:44 / 02.07.2018.

Autor: I.M./Hina

Lukaić u istražnom zatvoru zbog teških zlostavljanja hrvatskih zarobljenika na Manjači

-

-

Foto: - / -

Lukaić je uhićen u subotu pri ulasku u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemorciju fašističkim žrtvama u Jadovnom.

Ratnog zapovjednika u srpskom logoru na Manjači Danu Lukaića, uhićenog u subotu na putu za komemoraciju u Jadovnom, Državno odvjetništvo u istrazi sumnjiči da je kao kapetan srpske vojske, zadužen za prikupljanje obavještajnih podataka od zarobljenih hrvatskih vojnika, naredio teško zlostavljanje dvojice pripadnika HOS-a i drugih "nepoznatih zarobljenika".

"Sumnjiči ga se da je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HOS-a, kao i drugih za sada nepoznatih zarobljenika, u više navrata zapovjedio podređenim pripadnicima vojske Republike Srpske da zlostavljaju i tjelesno ozljeđuju ratne zarobljenike, što su ovi i radili i u više navrata udarali ih nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu, vješajući ih o strop.

Jednom zarobljenom pripadniku HOS-a gurali su palicu u anus te je okrivljenik osobno prilikom ispitivanja tog istog zarobljenika u dva navrata, udarao ga drškom pištolja po glavi, stolicom po leđima i palicom po spolovilu.

Također je zapovjedio podređenim pripadnicima vojske Republike Srpske da u njegovoj prisutnosti udaraju i zlostavljaju prije spomenutog zarobljenika, što su oni i činili te imenovanog udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu te jednom prilikom čekićem po šaci desne ruke dok mu ju je on držao", izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Lukaić je uhićen u subotu pri ulasku u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemorciju fašističkim žrtvama u Jadovnom. Nakon policijske kriminalističke istrage ispitalo ga je i Državno odvjetništvo, a sudac istrage mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Početak programa Dana sjećanja na žrtve ustaškog logora Jadovno u subotu je kasnio puna dva sata jer se čekalo da stigne 150 sudionika u tri autobusa koji su bili zadržani na graničnom prijelazu Izačić - Ličko Petrovo Selo.

Predsjednik banjalučke Udruge Jadovno 1941. Dušan Bastašić rekao je da su putnici bili dugo i detaljno pretraživani, a da je jedan pošten i častan čovjek, Dane Lukaić, zadržan i nije mogao, deveti put, odati počast žrtvama Jadovnog.Sjećanje na stradale u Jadovnom; uhićen osumnjičeni za Manjaču

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!