13:53 / 25.05.2021.

Autor: Kod nas doma/HRT

Lukina borba za korak: "Za svoje dijete bih učinio sve!"

Borba za Lukin korak

Borba za Lukin korak

Foto: Kod nas doma / HRT

On je razigran i vedar, uvijek nasmiješen. Samo jedan njegov osmijeh daje veliku snagu roditeljima za borbu koju vode. A to je borba za njegov korak. Naime, nedugo nakon poroda, Luki Novaku dijagnosticiran je niz neuroloških poremećaja, radi kojih danas, sa četiri godine, ne hoda.

- To je bio jedan veliki šok za nas sve, teško nam je bilo u početku, ali smo mislili da će to biti kratkotrajno, kaže tata Marijan za emisiju Kod nas doma. Imali su, kaže majka Katarina, osjećaj da im se cijeli život raspada.

Usprkos prognozama, ujedinivši snage, tata i mama su krenuli u borbu za Lukin korak. Svaki dan vježbaju. Marijan bi, kaže, za svoje dijete učinio sve.

- I na Mjesec, gdjegod! Svakodnevno se borimo, sve bih dao za njega, kaže.

Šanse za napredak su veće zbog činjenice kako, u emocionalnom i kognitivnom smislu, on dobro funkcionira. Mali borac krenuo je na vježbe robotike koje mu najviše mogu pomoći pri hodu. U godinama borbe za Lukin korak njegovi roditelji nisu naišli na potrebnu pomoć sustava.

- Uvijek nas preusmjeravaju na nekoga dalje, "mi jesmo za to, nismo za to". Onda tko je za to sve, službeno, po službenoj dužnosti? Po tom pitanju su djeca u zadnjem ćošku! Nema dovoljno ili ustanova ili nema liječnika, ne znam. Nema dovoljno terapija za dijete, uvijek čekaš redove, dobiješ neki termin tjedan dana pa tri mjeseca nemaš pravo, govori otac Marijan Novak.

Nužno potrebne terapije moraju samostalno plaćati jer ih zdravstveni sustav ne pokriva. Tako su bili prisiljeni potražiti pomoć u privatnim poliklinikama.

- Užasno skupo! Mislim, da dignemo svi kredite i da prodamo sve živo opet ne bi imali dosta. Svi smo mi u kreditima i u minusima, jednostavno se ne može to financijski podnijeti i zato molimo humanitarnu pomoć, ako bi se moglo nešto za njega skupiti, kaže majka.

Njegove korake često zamišljaju, čekaju i nadaju se. Kako bi Luka prohodao, danas mu treba vaša pomoć i vaše zajedničko čudo pomaganja. Naime, roditelji su pokrenuli akciju za njegov prvi korak, koji je danas ravan čudu, a sutra već moguća stvarnost. Sretno dragi dječače!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!