16:12 / 18.06.2020.

Autor: Morana Baričević/T.D./Regionalni Dnevnik/HRT

Lukša je preživio, ima poruku za sve koji divljaju na cesti

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Foto: - / PIXSELL

Sjedam na KTM, 390 kubika i krećem se Ulicom branitelja iznimno velikom brzinom, počinje Lukša svoju priču.
27. siječnja 2016. na Pilama sjedam na KTM-a, 390 kubika, i krećem se Ulicom branitelja iznimno velikom brzinom" - počinje Lukša svoju priču o prometnoj nesreći koja mu je promijenila život.

- Između golfa 4 i KTM ostane moje desno stopalo koje zbog 21. st. i medicine danas to ne izgleda tako robusno i grozno. Ja letim dalje, puca moja bedrena kost i puca jedan od kralježaka poprečno u mojim leđima, kaže Lukša Malohodžić. 

Sjeća se gotovo svega - boli, nemoći, ljudi oko sebe.

- Prvi put u životu da sam bio presretan na zvuk hitne. Znači molio sam Boga samo da dođe. Došla je stvarno u roku 10-11 minuta, ali naravno to je cijela vječnost. Čuješ otprilike negdje na Kunejima i samo ljude čuješ oko sebe stavite mu ovo, dodajte ovo, ali fokusiraš se na tu hitnu, govori Malohodžić.

Slijedila je hitna operacija i amputacija stopala. Liječenje, još jedna operacija, dugotrajni oporavak, privikavanje na protezu. Sve zbog neoprezne i neodgovorne vožnje, dugogodišnje pošasti na našim cestama. Nužna je edukacija.

- Treba krenuti od vrtića. Vrtići, osnovne škole, srednje škole da bi tu mladost koja dođe u te krizne godine kada adrenalin lupa u sve dijelove tijela da bi ih na neki način spriječili da ne idu u pogibelj, objašnjava Vicko Mihaljević, Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik.

U 90% nesreća uzrok je ljudski faktor, a najčešći su tzv. četiri ubojice u prometu brzina, alkohol, nekorištenje pojasa i mobiteli. Jedno od rješenja je, smatra struka, što više nadzornih kamera. 

- Čim naši vozači dođu u Sloveniju, oni voze opreznije. Nisu oni postali sad ni pametniji, ni sposobniji, ni vještiji. Postali su odgovorniji. Zašto su postali odgovorniji, zato što je izvjesnost kažnjavanja, ističe Željko Marušić, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Samo s jednim ciljem - što manje nesreća.

- Kad prešaltate u nižu sjetite se svojih doma jer ne da vam se gledati mater, oca, sestre, prijatelje. Eto, to je moja poruka i čuvajte se, naglašava Malohodžić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!