Macan: Građane ne zanimaju prepirke Milanovića i Plenkovića

23.04.2022.

13:20

Autor: T.V./HRT

Krešimir Macan i Sven Marcelić

Krešimir Macan i Sven Marcelić

Foto: HTV / HRT

I dok jedni odobravaju, drugi se zgražaju zbog političke komunikacije vodećih ljudi države. U našem programu analizirali smo tko od toga gubi, a tko profitira i jesu li građani zaslužili takav politički diskurs i razinu komunikacije.

- Ljude ipak nerviraju svađe, mislim da će ih sve više nervirati svađe ovoga tipa - neproduktivne - jer smo suočeni s brojnim izazovima - inflacijom, svime ovima što nam prijeti, evo i potres noćas. Ljudima nije svejedno što će biti sutra i te im rasprave nisu toliko bitne. Tim više što ove zadnje rasprave skreću pažnju s onog merituma, hoćemo li pričati o UDBI, lustraciji i nekim bitnim stvarima, ljudskim sudbinama u konačnici ili se svađati? Ovako ispada da se svađamo pa se onda ne priča o onome što je bitno, pozdravu "Za dom spremni" npr, rekao je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.

Rekao je smo imali pokušaje od strane HDZ-a da to radi netko drugi pa je to završilo neslavno po njih, ministar Banožić je pokušao parirati predsjedniku pa je to pošlo po zlu.

- Tako da je to ostavljeno sad samo predsjedniku Vlade i predsjedniku stranke, ako on da neki signal, udari ritam, a mora jer su očekivanja baze da mu nešto odgovori. A vidimo da s druge strane oporba doživljava predsjednika Milanovića kao lidera oporbe, ne smeta im što se nametnuo kao glavni glasnogovornik opozicije i nažalost to se vidi na njihovim rejtinzima. Oni će doista morati razmišljati o toj strategiji jer je u ovom trenutku rejting Milanovića puno bolji nego bilo koga drugoga u opoziciji. Problem je u ovim pričama što svatko mora voditi brigu samo o svojim biračima, predsjednik Vlade mora prvenstveno voditi brigu o koalicijskim partnerima, prvenstveno o HDZ-u, a Milanović vodi brigu o onom biračkom tijelu za koje on smatra da ga je izabralo, objašnjava Macan.

Ističe da prepirke predsjednika i premijera ne zanimaju građane, njih zanima što će oni napraviti da građanima bude bolje.

- Sve ove druge rasprave su nebitne, poručio je Macan.

Sveučilišni profesor i komunikolog Sven Marcelić kaže kako su ovakve rasprave postale "činjenično stanje politike."

- Vidjelo se da postoji i publika koja barem jednim dijelom na takvu komunikaciju odgovara pozitivno. Nigdje ne piše da političari moraju komunicirati pristojno, pa neki od njih to i ne čine ako procijene da im to može donijeti određene bodove. Ja tu nemam nekih problema, u krajnjoj liniji birači će to nagraditi ili neće. Na nekim drugim instancama je, na medijima, na nama svima da to pokušamo korigirati i vratimo politiku u okvir konstruktivne rasprave o stvarnim problemima. Ali ako pogledate kako to funkcionira, ja bih rekao da i Plenković i Milanović, dakle dva premijera, sadašnji i bivši, koji se ne mogu pohvaliti nekim osobitim uspjesima, dobrim dijelom svoju komunikaciju koriste da ih nitko ne pita npr. zašto je Plenković obnovio manje kuća nego što je smijenio ministara obnove ili recimo Milanovića zašto mu je ekonomska kriza trajala duže od svih drugih u EU-au. To su puno bitnija pitanja od ovih o kojima se mi, nažalost, sada raspravljamo, ali rekao bih da je to strateški postavljeno upravo tako da ih se ne pitaju bitnije stvari, rekao je Marcelić.

Kaže da kada bi došlo do opoziva nekoga zbog izjava koje daje - to bi bilo skandalozno s obzirom na Ustav i na poziciju te osobe.

- Također smatram da pokušaj opoziva predsjednika, za koji smatram da i tako ne bi prošao s obzirom na to da je HDZ-ova većina oslonjena na neke partnere za koje pretpostavljam da ne bi išli u jednu takvu akciju, bi donio Milanoviću samo dodatnu potporu i prednost, tako da smatram da bi to bilo izrazito kontraproduktivno, istaknuo je Marcelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!