19:51 / 20.04.2020.

Autor: B.A./HRT

Macan i Maldini o HRejtingu: Zašto je HDZ prestigao SDP

-

-

Foto: - / -

Maldini smatra da je na neki način zamrznuta situacija od prije dva-tri mjeseca, s minimalnim pomacima
Politički komentatori Krešimir Macan i Pero Maldini večeras su u HRT-ovoj Temi dana komentirali rezultate najnovijeg HRejtinga, prema kojima se HDZ vratio na vrh ispred SDP-a, dok je iznad praga još samo Miroslav Škoro.

Maldini smatra da je kriza uzrokovana epidemijom koronavirusa zasjenila gotovo sva događanja te da je na neki način zamrznuta situacija od prije dva-tri mjeseca, s minimalnim pomacima.

- Ti pomaci su se dogodili više zbog inaktivnosti jednih, a manje zbog aktivnosti drugih, osim ako uzmemo u obzir ovu situaciju s porastom koju sada ima HDZ jer je na određeni način percepcija Vlade u smislu vođenja svih ovih protuepidemijskih mjera pozitivna, i to kod velike većina građana, rekao je Maldini.

Do pada SDP-a došlo je, smatra, vjerojatno zbog njihovog reaktivnog reagiranja u cijeloj situaciji, ali i zbog okolnosti u kojima nije vrijeme za političko djelovanje, pogotovo u smislu kritika.

- Vjerojatno bi se tome mogao pripisati i ovaj određeni gubitak potpore kod Miroslava Škore, dodao je Maldini.

Macan je rekao da je očekivano da povjerenje ide prema onome tko uspješno vodi cijelu priču, ali dodaje - to je mač s dvosjeklom oštricom.

- To je vrlo izazovna situacija, bez obzira na to što je dobra jer ti nosi tu prednost ako dobro reagiraš, svaki dan se može okrenuti protiv tebe, dodao je.

Što se tiče uloge Sabora, Macan kaže da on mora zasjedati i biti korektiv, stvarati pravni okvir i brzo donositi odluke.

- Sabor mora pratiti ove promjene koje nas jednostavno dočekuju svaki dan, kaže Macan.

Macan smatra da je oporba situaciju mogla bolje iskoristiti, ali, dodaje, vladajući imaju prednost ako dobro upravljaju krizom. Oporba je dobro otvorila pravna pitanja, ali ljudima to u ovoj situaciji "nije tema".

Maldini je rekao da bi bilo neozbiljno ići u izbore prije nego što se normalizira život, bilo zbog predizborne kampanje, bilo zbog javnih skupova, bilo zbog mogućnosti da svi akteri dođu na svoje - da imaju jednaka prava i mogućnosti da iskažu stavove.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!