09:50 / 14.07.2020.

Autor: I.D./Studio 4/IMS/HRT

Macan: Mandatar će morati ići u realizaciju predizbornih obećanja

-

-

Foto: - / -

"Mi znamo koliku su minimalnu plaću obećali do kraja mandata: koliko su svi obećavali, a koliko je obećao HDZ... Idealna prilika da sve posložite po svome je prva konstituirajuća sjednica Sabora. Sve kasnije izmjene su teške."
Idući tjedan mogli bismo očekivati prvu Saborsku sjednicu. Do tada će se znati konkretniji obrisi nove Plenkovićeve, odnosno HDZ-ove vlade koja će imati manje ministarstava. Potezi budućeg mandatara Plenkovića koji su do sada poznati javnosti, a koji su se dogodili u ovih tjedan dana nakon izbora - nisu iznenadili komunikacijskog stručnjaka Krešimira Macana.

- Većina toga je bila za očekivati. Iznenadit će nas ta neka konačna odluka oko pojedinih ministarstava. Ja mislim da će tu biti lomova i imena do zadnjeg trena, kazao je Macan gostujući u Studiju 4.

- Ono što je bitno kod toga naglasiti je da više nema izlike da itko može reći da je bilo tko od kandidata, bilo tko od ministara koji će biti u Vladi - nečija tuđa odluka ili nečiji tuđi pritisak. Bit će isključivo odluka Andreja Plenkovića. Znate kako on voli reći: "Ovo je moja Vlada i vi ste ministar dok ja kažem da ste ministar." To će i doslovce biti u ove četiri godine, dodao je Macan.

Macan smatra da će Plenković mnogo vagati oko tih imena.

- I kada odluči - odlučit će se za to ime iz puno razloga, a ne samo njegovih. Ali će biti njegova odluka, rekao je Macan.

O izboru Katičića za glavnog tajnika stranke i o Jandrokovićevom pristanku ostanka na mjestu predsjednika Sabora, komunikacijski stručnjak Krešimir Macan je rekao da je to odlična poruka i za članstvo i za stranku.

- Ovo je konačno preuzimanje stranke od strane dvojca: Plenković, Jandroković. Jandroković je bio previše zauzet Saborom i drugim obavezama i europskim obavezama - tako da je stranka patila. Zato i je možda bio malo problem upravljati strankom, jer defacto to su napravili tek u ovoj zadnjoj prigodi kada su bili unutarstranački izbori, kazao je Macan i dodao:

- Oni su odradili odličan posao na ovim izborima, ali je sve opet kasnilo, jer su i predsjednik i glavni tajnik morali završiti sa svojim poslovima i onda su se krenuli baviti kampanjom, i to se osjetilo.

No, kazao je Macan, ovo je idealno kako stranka treba funkcionirati.

- Čovjek će biti zastupnik, bit će glavni tajnik i jedino što će mu biti je da bude na terenu svaki dan. I u Saboru kad treba - ono kao neki politički "bič". Znači on će biti jedan od onih "bičeva" u Saboru, ali će biti i na terenu taj koji će morati znati svakoga i na telefon će moći dobiti bilo što - bilo kakvu operaciju. To je jako važno jer idu lokalni izbori u svibnju, kazao je Macan.

Pojasnio je to rekavši da netko mora voditi stranku.

- Ovo dvoje ljudi ne mogu operativno upravljati strankom - istovremeno biti predsjednik Vlade u ovako kriznoj godini i predsjednik Sabora. Imat ćemo nikad jači Sabor. Bit će tu inicijativa, bit će klubova, svatko će imati svojih pet minuta, tražit će prostor. Saborom će trebati itekako upravljati, rekao je Macan.

Predizborna obećanja

Mandatari će, smatra Macan, ekspresno nakon izbora, morati ići u realizaciju predizbornih obećanja.

- Mora, nema drugog prostora, jer su obećanja bila vrlo konkretna ovaj put. Kampanja se svela, za promjenu od onih ranijih nekakvih ustaša i partizana, svela se ovaj put na vrlo konkretne stvari, kazao je Macan i dodao:

- Mi znamo koliku su minimalnu plaću obećali do kraja mandata - koliko su svi obećavali, a koliko je obećao HDZ. Dakle, mjerit će ih se po tome i ovo je idealna prilika. Idealna prilika da sve posložite po svome je prva konstituirajuća sjednica Sabora kada se obično mijenja zakon o Vladi. Sve kasnije izmjene su teške, rekao je Macan.

Poražena oporba

Pred poraženom oporbom, na čelu sa SDP-om, je bolna istina suočavanja sa stvarnošću i sa svim manama i slabostima. SDP je pred promjenama, najavio je nove unutarstranačke izbore.

- Zanimljivo je ovo da su odbili razgovore s predsjednikom Vlade bez nekakvog pravog razloga. Jer u ovom trenutku je u pitanju Hrvatska. Više nemamo izbora, građani su rekli svoje. Oni svi moraju zajedno sjesti i reći za što ćemo mi dići ruku u Saboru, kazao je Macan i dodao:

- Građani očekuju zakon o obnovi. Za to trebaju novci. Onda trebaju rezovi, gdje ćemo rezati. Tu trebaju razgovarati s predsjednikom Vlade, ne samo u Saboru, nego realno - dnevno. Jer će biti previše problema, a premalo rješenja. I onda je zanimljivo da odbijaju otići.

Na pitanje misli li da će se oporba baviti sobom nakon izbora ili će koliko-toliko sudjelovati u vlasti, u rješavanju problema, Macan je rekao da ih treba podijeliti u dvije skupine.

- Imamo relativne pobjednike: Most, Možemo! i Pametno. Mislim da će oni krenuti vrlo agresivno, oni će se htjeti dokazati, već prvom prilikom u Saboru. Za Možemo! je zakon o obnovi Zagreba ključan, tako da će tu sigurno dati svoj doprinos i raspravu i tu će se početi profilirati. Dakle, od njih možemo očekivati aktivan rad, kazao je Macan i dodao:

- SDP će biti zabavljen svojim unutarnjim problemima, a Suverenisti će morati tražiti priču po kojoj će ostati relevantni. Jer kada krenu ovi problemi, ove sve njihove priče koje su do sada imali - vidjeli smo da, općenito svi ratovi oko manjinskih prava u Hrvatskoj - da to ne prolazi više.

Cijeli razgovor možete poslušati u videozapisu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!