Machala: Sporna je deprofesionalizacija knjižničarstva

15.10.2018.

11:24

Autor: HRT

default error photo
U Studiju 4 gostovali su Dijana Machala, predsjednica HKD-a, i Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture.
Na otvaranju 43. skupštine Hrvatskog knjižničarskog društva proteklog tjedna predsjednica spomenutog društva poručila je javnosti kako je novi prijedlog zakona o knjižnicama štetan, a ministrica je uzvratila kako se prijedlog zakona pogrešno interpretira u javnosti. Što je posrijedi doznali smo od gostiju Studija 4 Dijane Machale, predsjednice HKD-a, i Ivice Poljička, državnog tajnika u Ministarstvu kulture.

Machala smatra da su problem dobro istaknuli saborski zastupnici tijekom prvog saborskog čitanja. To su temeljni problemi koji su nažalost vidljivi iz ovog nacrta zakona. "Nama je kao stručnoj zajednici žao da je ovakav nacrt otišao u prvo čitanje. Mislim da smo mogli imati dovoljno vremenena da još jednom zajednički prođemo i napravimo nacrt zakona za saborsko čitanje bez spornih točaka. To je određena deprofesionalizacija knjižničarstva i knjižničarske profesije koji su zaduženi za sektor knjižnica, nepotrebno uvođenje paralelnih sustava između javnih i privatnih knjižnica koji možda nije dovoljno dobro normiran ovim nacrtom pa ostavlja prostor za nepotrebne interpretacije, s jedne strane i možda nepotrebno smanjivanje broja obveznih primjeraka koji su podigli razložno pitanja vezana uz taj segment", rekla je Machale.

Poljičak smatra da je riječ o "jednom jako kvalitetnom prijedlogu zakona". To što je bila dinamična i zanimljiva rasprava u e-savjetovanju i u samom Saboru pokazuje drugu stvar - do kakvog smo demokratskog standarda došli, što nas iznimno u samom Ministarstvu raduje. Htio bih naglasiti da već u ovoj prethodoj fazi, nakon e-savjetovanja, da smo u izravnoj komunikaciji s knjižničarima, da smo se nalazili više puta, da smo izravno komunicirali taj dio primjedbi, navest ću ih samo nekoliko. Dio primjedbi koje su došle od NSK. Bilo ih je 26, 21 smo prihvatili. Također bio je znatan dio primjedbi od Hrvatskog knjižničarskog društva. Njih je 71, prihvatili smo odmah 30. Naravno da smo ih prihvatili u dijalogu, razgovoru koji je vođen u Ministarstvu kulture tako da bih ja više rekao da je riječ ovdje o jednom otvorenom i kvalitetnom dijalogu koji se vodi između Ministarstva kulture s jedne strane i dijela knjižničarske zajednice s druge strane i da za posljedicu imamo ovaj prijedlog zakona koji je došao u prvo čitanje. Naravno da ćemo sve primjedbe koje su se javile, a vidjeli smo da se okrupnjuju oko nekoliko tema, mi ćemo ih još dodatno razmotriti. Naći ćemo se s predstavnicima knjižničarskog društva, ali i s drugim dionicima koji su u cijelom tom procesu, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!