Mađarska zatvorila granice, osim za članice Višegradske skupine

01.09.2020.

07:53

Autor: Hina/P.F./HRT

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Doznajte koje su osobe izuzete od spomenutih ograničenja.
Mađarska je odlučila dopustiti turistima iz svoja tri istočnoeuropska susjeda, Poljske, Češke i Slovačke, ulazak u zemlju s negativnim testom na koronavirus, priopćeno je kasno u ponedjeljak, baš u vrijeme stupanja na snagu ponovnog zatvaranja njezinih granica zbog pandemije.

Prošli tjedan Mađarska je rekla da će zatvoriti svoje granice za strance od utorka kako bi suzbila rast broja slučajeva novog koronavirusa. Mađarski građani koji se vrate u zemlju mogu izaći iz dvotjedne samoizolacije tek nakon dva negativna testa na Covid-19.

Međutim, nakon razgovora s češkim premijerom Andrejem Babišem u ponedjeljak, mađarski premijer Viktor Orban pristao je dopustiti češkim turistima koji su već rezervirali ljetovanje u Mađarskoj u rujnu da uđu u zemlju, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Ta je iznimka zatim proširena na Poljsku i Slovačku, navodi ministarstvo, koji zajedno s Česima prilikom ulaska u Mađarsku moraju predočiti negativan test na Covid-19 koji nije stariji od pet dana. Budimpešta kaže da to predstavlja dostatno sigurnosno jamstvo.

Po podacima od ponedjeljka, Mađarska je zabilježila ukupno 6139 slučajeva zaraze koronavirusom i 615 preminulih. Broj novih slučajeva porastao je zadnjih dana baš u vrijeme dok se Mađarska spremila za početak nove školske godine. Nacionalist Orban, koji je na vlasti od 2010., suočen je s jednim od najvećih izazova u svojoj vladavini budući da je mađarsko gospodarstvo potonulo za 13,6 posto u drugom kvartalu ove godine.

Mađarska Vlada ranije je usvojila nove mjere kao odgovor na trenutno pogoršanu situaciju vezano uz COVID-19. Prema njima od danas, 1. rujna 2020. godine stranim državljanima nije dopušten ulazak u Mađarsku.

Osobe pod sljedećim kategorijama bit će izuzete od spomenutih ograničenja: putnici u teretnom prometu, službeni posjet, poslovna putovanja, putovanja na temelju posebnog zahtjeva, prekogranični radnici (zona 30 km), sportaši koji sudjeluju u sportskim događajima i putnici u tranzitu kroz Mađarsku.

Osobe prema kojima će se postupati kao s mađarskim državljanima: osobama kojima je odobren stalni boravak u Mađarskoj i članovima njihovih obitelji, te osobama koje imaju valjanu dozvolu boravka koju je izdalo policijsko tijelo za strance kojima se dopušta boravak u Mađarskoj u trajanju dužem od 90 dana (viza tipa D je jednakovrijedna).

Mađarska će u skladu s člankom 25. stavkom 1. Uredbe (EU) 2016/399 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. ožujka 2016. o Zakoniku Unije o pravilima kojima se uređuje kretanje osoba preko granica (Zakonik o schengenskim granicama), uvesti mjere granične kontrole na svim unutarnjim kopnenim i zračnim granicama u roku od 30 dana, počevši od 1. rujna 2020 godine, priopćeno je iz PU Koprivničko-križevačke.

Prema Republici Hrvatskoj biti će otvoreni granični prijelazi: Udvar - Duboševica (otvoren 00,00-24,00),
Barcs - Terezino Polje (otvoren 00,00-24,00)
Letenye – Goričan (otvoren 00,00-24,00).

Promet se neće odvijati na graničnom prijelazu Gola kod Koprivnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!