20:17 / 11.10.2018.

Autor: V.K./HRT

Mađarski piloti obučavaju se u Zemuniku

-

-

Foto: - / -

Zemunik je posjetio mađarski ministar obrane Tibor Benko. Obišao je mađarske pilote koji su u našoj bazi završili prvu fazu pilotske obuke.
Zrakoplovna baza u Zemuniku postat će NATO-ov centar izvrsnosti, potvrdio je ministar obrane Damir Krstičević. Zemunik je posjetio i mađarski ministar obrane Tibor Benko. Obišao je mađarske pilote koji su u našoj bazi završili prvu fazu pilotske obuke

Dvomjesečna temeljna obuka je gotova. Kada su došli, gotovo ni sjesti u avion nisu znali, a sada se kao piloti vraćaju u Mađarsku, rekao je Gabor Angyalosi, mađarski pilot. Naglasio kako su naučili osnove., te su svakog dana i na svakom letu usavršavali pilotske sposobnosti. Hvala našim instruktorima, hrvatskim pilotima, na stručnoj pomoći. Prekrasno razdoblje našeg života, rekao je Gabor.

Višu razinu obuke mađarski piloti trenutačno prolaze u Kanadi. No, odlična je suradnja s našim pilotima ovdje na Zemuniku, te se otvara mogućnost da se ubuduće obuka radi u našoj letačkoj bazi. Među ostalim, bila je to jedna od tema sastanka dvaju ministara. "Tijekom susreta razgovarali smo o različitim temama. Suglasni smo o svemu i već sutra spremni potpisati sporazum o različitim oblicima suradnje, rekao je Tibor Benko, mađarski ministar obrane.

Hrvatska škola letenja već je prepoznata u svijetu i do sada je kroz nju prošlo više od 40 stranih pilota. Zadovoljstvo razinom obuke ne krije mađarski ministar: U razgovoru s mladim pilotima potvrdilo se moje duboko uvjerenje da je sve što su ovdje naučili kvalitetno i dragocjeno za njih.

Na Zemuniku je sve življe i svaki dan gužva će biti sve veća. Nedavnim dogovorom u Briselu naša je zračna baza postala specijalno središte za obuku za helikopterske posade Bugarske, Mađarske i Slovenije. To je prvi put da se ovdje formira jedno takvo središte s ciljem da to bude NATO centar izvrsnosti, rekao je mađarski ministar.

Dvojica ministara tijekom dana položila su vijence na grob prvog hrvatskog predsjednika te na spomen-obilježje palim mađarskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!