Maja Lunde ekskluzivno za HRT najavljuje zagrebačku premijeru

31.10.2021.

23:17

Autor: Tamara Džebić Šaljan/ViK/HTV

Maja Lunde ekskluzivno za HRT najavljuje zagrebačku premijeru "Povijesti pčela"

Maja Lunde ekskluzivno za HRT najavljuje zagrebačku premijeru "Povijesti pčela"

Foto: ViK / HRT

Ne treba nam novi mobitel i gomila božićnih darova, nego čist zrak i manje zagađenosti - upravo nam je to poručila slavna norveška književnica i scenaristica Maja Lunde kada je prije dvije godine posjetila Zagreb. Autorica uspješnice "Povijest pčela", slavna norveška književnica Maja Lunde ekskluzivno za HRT najavljuje zagrebačku premijeru.

Njezin roman "Povijest pčela" već je tada bio preveden na više od 30 jezika. U ožujku će ga u Hrvatskom narodnom kazalištu postaviti poznati norveški redatelj Erik Ulfsby. S njima je u Oslu razgovarala Tamara Džebić Šaljan.

Klimatske promjene koje neizbježno sve više utječu na naš život, ekologija, koliko iz prirode uzimamo i koliko joj i kako vraćamo - teme su koje zaokupljaju Maju Lunde. No pomislimo li na trenutak da je ovo knjiga o pčelama, velikim dijelom nećemo imati pravo. Ovo je moćna i iznimno topla knjiga o našim strahovima, svakodnevnim životnim borbama, odnosnu roditelja i djece.

- Ono što doznajem od čitatelja diljem svijeta i što je, čini mi se, najveća vrijednost ove knjige, to je što mnogi kažu da im se nakon čitanja potpuno promijenilo viđenje i odnos prema onome što nas okružuje, ali i prema sebi samima i djeci. Mi u Norveškoj imamo izreku: Piši, čitaj, recikliraj. Kod mene je recikliranje početak - pa čitanje, pa pisanje - i tako ukrug. To je jedini način opstanka, kaže Lunde.

Problemi ekosustava preko kojih se prelamaju tri paralelne obiteljske priče zaintrigirali su čitatelje diljem svijeta, ali i redatelje, pa je tako "Povijest pčela" već dobila brojne televizijske i kazališne verzije. I dok se na pozornici najvećeg i najmodernijeg norveškog kazališta trenutačno postavlja njezina uspješnica za djecu i mlade "Snježna sestra", pripreme za zagrebačku verziju "Povijesti pčela" počet će u siječnju, i to pod palicom velikog norveškog redatelja Erica Ulfsbyja koji je u HNK već postavio Ibsenovu dramu "Peer Gyint". 

Premijera "Povijesti pčela" u zagrebačkom HNK očekuje se u ožujku. Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!